Cześć,
Mam problem z zad i próbowałam go zrobić ale mi nie wychodzi.
W mieszaninie węglanu amonu (NH4)2CO3 i wodorowęglanu potasu KHCO3 masowy udział wodoru wynosi 0.0560. Jaki jest udział masowy potasu w tej mieszaninie?
MO = 16,00 g/mol MC = 12,01 g/mol MH = 1,008 g/mol MK = 39,10 g/mol MN = 14,01 g/mol
Więc zaczełam od układu równań
n1*M1+n2*M2=100(zakladam)
2n1*MH+n2*M2=0.056
i nie wychodzi więc bardzo proszę o pomoc
udział masowy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 gru 2011, o 09:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
udział masowy
Policz najpierw masę wodoru w jednej cząsteczce każdego z tych związków wodoru.
następnie weź k moli jednego związku i l moli drugiego
jeśli\(\displaystyle{ n_{1} i n_{2}}\) to są masy wodoru a \(\displaystyle{ m_{1} i m_{2}}\)masy cząsteczkowe. Z jednej strony udział wodoru ma wynieść te 0.0560 ,a z drugiej to są składowe mieszaniny
\(\displaystyle{ \begin{cases} kn_{1}+ln_{2}=0.0560(km_{1}+lm_{2}) \\ k+l=100 \end{cases}}\)
następnie weź k moli jednego związku i l moli drugiego
jeśli\(\displaystyle{ n_{1} i n_{2}}\) to są masy wodoru a \(\displaystyle{ m_{1} i m_{2}}\)masy cząsteczkowe. Z jednej strony udział wodoru ma wynieść te 0.0560 ,a z drugiej to są składowe mieszaniny
\(\displaystyle{ \begin{cases} kn_{1}+ln_{2}=0.0560(km_{1}+lm_{2}) \\ k+l=100 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 gru 2011, o 09:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
udział masowy
chymm... nie dokońca wiem jak to obliczyć. Mam podane jedynie udział wodoru, nie mam w jakiej proporcji
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy