1. Jaka objetosc w warunkach normalnych zajma gazowe produkty termicznego rozkladu 1kg weglany amonu?
2. Gdzie jest wiecej atomow: w 10g weglanu sodu czy w 15g siarczanu (VI) potasu?
3. Do 10g czystego kwasu octowego wrzucono 5g sodu. Jkaie substancje beda w mieszaninie poreakcyjnej i w jakich ilosciach?
4. Do wanny o pojemnosci 300l i wadze 80kg nalano 200l wody i wprowadzono 50-cio kilogramowa studentke o gestosci 1g/cm3. oblicz laczna ilosc wody w wannie, jesli studentka w 70% sklada sie z wody.
5. Jak dlugo kosc polknieta przez Burka bedzie sie rozkladala, jesli zoladek pieska wydziela 0.02mola HCl w ciagu godziny. Kosc wazyla 15g i w 83% skladala sie z fosforanu (V) wapnia?
prosze o w miare szybkie rozwiazanie gdyz pojutrze mam z tego kolosa ;(((
stechiometria
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 22:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
stechiometria
1. Zapisujemy równanie reakcji jaka zachodzi :
(NH4)2CO3->2NH3+CO2+H2O
Obliczamy masę 1 mola (NH4)2CO3=(14+4)*2+12+3*16=96g
Masę (NH4)2CO3 z zadania przeliczamy na mole 1000/96=10,4mola
Ponownie zapisujemy równanie reakcji tym razem wstawiając rzeczywiste ilości substratu i ilości produktu 10,4(NH4)2CO3->20,8NH3+10,4CO2+10,4H2O
Wszystkie produkty reakcji są w stanie gazowym wiec możemy użyć przelicznika 1mol=22.4dm3
Sumujemy objętości produktów:20,8+10,4+10,4=41,6 moli, przeliczamy to na objętość 41,6*22,4=931,84 dm3 Odp: 931,84 dm3
2. Przelicz masy substancji na mole, dostaniesz wtedy: 0,094 mola Na2CO3 i 0,086 mola K2SO4 a wiec więcej atomów jest w 10 gramach Na2CO3
3. nie jestem pewien więc nie podaję odpowiedzi
4. Moim zdaniem jest tu mały haczyk Masa i objętość wanny są danymi niepotrzebnymi. Ilość wody to to co wlano plus woda zawarta w studentce. Wlano 200l wody, studentka wazy 50kg więc przeliczając to na objętość ma objętość 50dm3, 70% studentki to woda czyli 50*0,7=35dm3. 35+200=235dm3
5. Zapisujemy reakcję Ca3(PO4)2+3HCl->3CaCl+H3PO4
Obliczamy ilość moli Ca3(PO4)2 zawartych w kości 15*07/3*40+2*(31+4*16)=10,5/310=0,03 mola.
Z równania reakcji widać ze potrzeba 3 razy więcej HCl a więc 0,03*3=0,09 mola HCl
0,09 mola HCl Burek wyprodukuje w 0,09/0,02=4,5 godziny
Pozdrawiam
(NH4)2CO3->2NH3+CO2+H2O
Obliczamy masę 1 mola (NH4)2CO3=(14+4)*2+12+3*16=96g
Masę (NH4)2CO3 z zadania przeliczamy na mole 1000/96=10,4mola
Ponownie zapisujemy równanie reakcji tym razem wstawiając rzeczywiste ilości substratu i ilości produktu 10,4(NH4)2CO3->20,8NH3+10,4CO2+10,4H2O
Wszystkie produkty reakcji są w stanie gazowym wiec możemy użyć przelicznika 1mol=22.4dm3
Sumujemy objętości produktów:20,8+10,4+10,4=41,6 moli, przeliczamy to na objętość 41,6*22,4=931,84 dm3 Odp: 931,84 dm3
2. Przelicz masy substancji na mole, dostaniesz wtedy: 0,094 mola Na2CO3 i 0,086 mola K2SO4 a wiec więcej atomów jest w 10 gramach Na2CO3
3. nie jestem pewien więc nie podaję odpowiedzi
4. Moim zdaniem jest tu mały haczyk Masa i objętość wanny są danymi niepotrzebnymi. Ilość wody to to co wlano plus woda zawarta w studentce. Wlano 200l wody, studentka wazy 50kg więc przeliczając to na objętość ma objętość 50dm3, 70% studentki to woda czyli 50*0,7=35dm3. 35+200=235dm3
5. Zapisujemy reakcję Ca3(PO4)2+3HCl->3CaCl+H3PO4
Obliczamy ilość moli Ca3(PO4)2 zawartych w kości 15*07/3*40+2*(31+4*16)=10,5/310=0,03 mola.
Z równania reakcji widać ze potrzeba 3 razy więcej HCl a więc 0,03*3=0,09 mola HCl
0,09 mola HCl Burek wyprodukuje w 0,09/0,02=4,5 godziny
Pozdrawiam
stechiometria
hejo dziękuje za zadanka ale w ostatnim znalazlam maly blad ;P w reakcji nie zgadza sie ilosc grup PO4 ;P poza tym jest ok ) dzieki )))