ułamek molowy

vanillia_sky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lis 2011, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

ułamek molowy

Post autor: vanillia_sky »

Do \(\displaystyle{ 735,1\ cm^{3}}\) roztworu kwasu solnego o stężeniu \(\displaystyle{ 1,640\ \frac{mol}{dm ^{3}}}\) i gęstości \(\displaystyle{ 1090\ \frac{g}{dm ^{3} }}\) dodano \(\displaystyle{ 1383,0\ g}\) roztworu \(\displaystyle{ \mbox{HCl}}\), w którym ułamek molowy \(\displaystyle{ \mbox{HCl}}\) był równy \(\displaystyle{ 0,2970}\). Oblicz ułamek molowy \(\displaystyle{ \mbox{HCl}}\) w roztworze końcowym?

\(\displaystyle{ \mbox{MH}_2 = 2,016\ \frac{g}{mol},\ \mbox{MCl}_2 = 70,91\ \frac{g}{mol},\ \mbox{MO}_2 = 32,00\ \frac{g}{mol}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 13:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Dużo lepiej, ale można jeszcze lepiej.
joe74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy

ułamek molowy

Post autor: joe74 »

Zajrzyj tu:

270700.htm
ODPOWIEDZ