storunek masowy magnezu do tlenu w tlenku magnezu wynosi 3:2 .Oblicz
a .ile \(\displaystyle{ dm^{3}}\)tlenu połączy się z 0,6 g magnezu ?
b. ile gramów magnezu wejdzie w reakcję z \(\displaystyle{ 750cm^{3}}\)tlenu?
gęstośc tlenu \(\displaystyle{ 1,429g/dm ^{3}}\)
dzieki za rozw
stosunek masy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KOPIEC
- Podziękował: 1 raz
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
stosunek masy
a)
\(\displaystyle{ \ Mg \ - \ O\\ \\
\ \ 3g \ - \ 2g\\
\ \ 0,6g \ -x\\
\\
x= \frac{0,6 \cdot 2}{3}=0,4g\\ \\
1,429g \ - \ 1dm ^{3}\\
\ \ \ 0,4g \ - \ x\\ \\
x \approx 0,28dm ^{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ 750cm ^{3}=0,75dm ^{3}}\)
Dalej podobnie jak w a).
\(\displaystyle{ \ Mg \ - \ O\\ \\
\ \ 3g \ - \ 2g\\
\ \ 0,6g \ -x\\
\\
x= \frac{0,6 \cdot 2}{3}=0,4g\\ \\
1,429g \ - \ 1dm ^{3}\\
\ \ \ 0,4g \ - \ x\\ \\
x \approx 0,28dm ^{3}}\)
b)
\(\displaystyle{ 750cm ^{3}=0,75dm ^{3}}\)
Dalej podobnie jak w a).