Termiczny rozkład 1 g tlenku rtęci doprowadził do wydzielania \(\displaystyle{ 56cm^{3}}\)tlenu .Oblicz ,ile rtęci powstało w wyniku tej reakcji .Gęstośąć tlenu \(\displaystyle{ 1,429 g/dm^{3}}\)
prosze o pomoc 'dziekuje za rozwiazanie
termiczny rozkład
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KOPIEC
- Podziękował: 1 raz
termiczny rozkład
\(\displaystyle{ HgO \rightarrow Hg + \frac{1}{2}O _{2}}\)
\(\displaystyle{ n _{O _{2}} = \frac{m_{O _{2}}}{M _{O _{2}}} = \frac{\varrho_{O _{2}} \cdot V_{O _{2}}{M _{O _{2}}} = \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}}}\)
\(\displaystyle{ n _{Hg} = 2 \cdot n _{O _{2}} = 2 \cdot \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Hg} = n _{Hg} \cdot A _{Hg} = 2 \cdot \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}} \cdot 200,59 \ \frac{g}{mol} \approx 1,003 \ g}\)
Sama próbka tlenku rtęci ważyła 1 g, więc coś nie tak z tym zadaniem. Masa próbki nie była potrzebna, a jej wartość wyklucza się z innymi danymi.
\(\displaystyle{ n _{O _{2}} = \frac{m_{O _{2}}}{M _{O _{2}}} = \frac{\varrho_{O _{2}} \cdot V_{O _{2}}{M _{O _{2}}} = \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}}}\)
\(\displaystyle{ n _{Hg} = 2 \cdot n _{O _{2}} = 2 \cdot \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Hg} = n _{Hg} \cdot A _{Hg} = 2 \cdot \frac{0,001429 \ \frac{g}{cm ^{3}} \cdot 56 \ cm ^{3}}{2 \cdot 15,9994 \ \frac{g}{mol}} \cdot 200,59 \ \frac{g}{mol} \approx 1,003 \ g}\)
Sama próbka tlenku rtęci ważyła 1 g, więc coś nie tak z tym zadaniem. Masa próbki nie była potrzebna, a jej wartość wyklucza się z innymi danymi.