masa roztworu- obliczenia

vanillia_sky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lis 2011, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

masa roztworu- obliczenia

Post autor: vanillia_sky »

Do zbiornika o pojemności 64 dm3 zawierającego tlen pod ciśnieniem 175 kPa w temp. 339 K wprowadzono 87 dm3 wodoru, którego objętość zmierzono przy ciśnieniu 182 kPa w temp. 339 K. Ile gramów wody uzyskano po zakończeniu reakcji spalania wodoru?
MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol R = 8,314 J*mol-1*K-1

Blaszkę żelazną pokrytą warstwą tlenku Fe3O4 o masie całkowitej 8.67 g roztworzono zupełnie w kwasie nieutleniającym. Wydzieliło się 1.7 dm3 wodoru (p = 101 kPa, t = 73 oC). Jaka była wyrażona w gramach masa blaszki żelaznej, którą poddano utlenieniu a następnie utlenioną roztworzono w kwasie?
Masy molowe: MFe = 55,85 g/mol MO = 16,00 g/mol-- 14 lis 2011, o 13:07 --Blaszkę żelazną pokrytą warstwą tlenku Fe3O4 o masie całkowitej 11.17 g roztworzono zupełnie w kwasie nieutleniającym. Wydzieliło się 2.5 dm3 wodoru (p = 143 kPa, t = 28 oC). Jaka była wyrażona w gramach masa blaszki żelaznej, którą poddano utlenieniu a następnie utlenioną roztworzono w kwasie?
Masy molowe: MFe = 55,85 g/mol MO = 16,00 g/mol
ODPOWIEDZ