oblicz pH
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
Do kolby wlano kolejno: \(\displaystyle{ 15.5 g \;2.8\%}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) oraz \(\displaystyle{ 1.9 \mathrm{ cm^3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) i stężeniu \(\displaystyle{ 4.45 \mathrm{\frac{mol}{dm^3}}}\), po czym roztwór uzupełniono wodą destylowaną do objętości \(\displaystyle{ 1800\mathrm{ cm^3}}\). Jakie jest \(\displaystyle{ pH}\) otrzymanego roztworu, jeżeli jego gęstość wynosiła \(\displaystyle{ 1,11 \mathrm{\frac{g}{cm^3}}}\)? Przyjmij, że w każdym roztworze dysocjacja \(\displaystyle{ HCl}\) jest całkowita.
Masy molowe:
\(\displaystyle{ M_H = 1,01 \mathrm{\frac{g}{mol}},\;\; M_{Cl} = 35,5 \mathrm{\frac{g}{mol}},\;\;M_O = 16,0 \mathrm{\frac{g}{mol}}}}\)
Masy molowe:
\(\displaystyle{ M_H = 1,01 \mathrm{\frac{g}{mol}},\;\; M_{Cl} = 35,5 \mathrm{\frac{g}{mol}},\;\;M_O = 16,0 \mathrm{\frac{g}{mol}}}}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 20:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
oblicz pH
\(\displaystyle{ \frac{V _{1} }{V _{2} }= \frac{Cm _{x}-Cm _{2} }{Cm _{1}-Cm _{x} }}\) Nie jestem pewien tego wzoru ale służy on do otrzymania stężenia molowego otrzymanego roztworu.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
nie mam objętości pierwszego roztworu no i jeszcze mam wode ...-- 8 lis 2011, o 21:25 --nie wiem jak sie za towogule zabrac:/
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
oblicz pH
1. z pierwszego roztworu liczysz mase substancji a nastepnie liczbe moli HCl
2. z drugiego roztworu liczysz liczbe moli HCl
3. dodajesz do siebie masz całkowitą liczbę moli HCl
4. znajdujesz stężenie HCl
5. znajdujesz stężenie jonów \(\displaystyle{ H^+}\)
6. znajdujesz pH
p.s. major37: pomieszanie z poplątaniem :-/
2. z drugiego roztworu liczysz liczbe moli HCl
3. dodajesz do siebie masz całkowitą liczbę moli HCl
4. znajdujesz stężenie HCl
5. znajdujesz stężenie jonów \(\displaystyle{ H^+}\)
6. znajdujesz pH
p.s. major37: pomieszanie z poplątaniem :-/
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
robie tak i dalej mi nie wychodzi liczba moli wyszła mi 0.020345 i podzieliłam to przez 1,8 i z tego ujemny ln naturalny wychodzi 4.483 i to jest zły wynik://-- 9 lis 2011, o 17:52 --stężenie HCl bedzie takie samo jak stężenie \(\displaystyle{ H^{+}}\)??
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
oblicz pH
- Liczba moli poprawnacziken920228 pisze:robie tak i dalej mi nie wychodzi liczba moli wyszła mi 0.020345 i podzieliłam to przez 1,8 i z tego ujemny ln naturalny wychodzi 4.483 i to jest zły wynik://
stężenie HCl bedzie takie samo jak stężenie \(\displaystyle{ H^{+}}\)??
- Tak, stężenie HCl równe kationom wodorowym
- Już wiem gdzie tkwi Twój błąd (wynik mi wyszedł \(\displaystyle{ pH=1,95}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
potrzebuje 4 liczby i co robie nie tak??-- 12 lis 2011, o 01:24 --wynik mam dobry prosze o wytumaczenie co zrobiłam nie tak;)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
oblicz pH
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc: "potrzebuję 4 liczby"cziken920228 pisze:potrzebuje 4 liczby i co robie nie tak??
Jeśli wynik masz dobry, to skąd wiesz, że zrobiłaś coś bie tak? Wynik poprawny to \(\displaystyle{ pH=1,95}\)cziken920228 pisze:wynik mam dobry prosze o wytumaczenie co zrobiłam nie tak;)
Przeczytaj baaardzo uważnie mój poprzedni post. Zawarłem w nim wskazówkę
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
skoro liczbe moli mam dobra to musze miec błąd w objętości ale przecież rozcienczyli roztwór do obj \(\displaystyle{ 1.8 \; \mathrm{dm^{3}}}\) to stężenie mi wychodzi \(\displaystyle{ 1.0113}\) to czy w obj mam błąd??
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 13:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 4 razy
oblicz pH
Liczność jonów wodoru:
\(\displaystyle{ n _{H ^{+},1 } = \frac{p _{1} \cdot m _{R1}}{M _{HCl}} = \frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{H ^{+},2 } = c _{2} \cdot V _{R2} = 0,0019 \cdot 4,45 \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{H ^{+}} = n _{H ^{+},1 } + n _{H ^{+},2 } = \frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} \ mol + 0,0019 \cdot 4,45 \ mol}\)
Stężenie jonów wodoru w stanie równowagi:
\(\displaystyle{ \left[ H ^{+} \right] = \frac{c _{H ^{+}}}{c _{0}} = \frac{n _{H ^{+}} }{c _{0} \cdot V _{Rk}} = \frac{\frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} + 0,0019 \cdot 4,45 }{1,000 \cdot 1,800} \frac{mol}{mol} \approx}\)
pcH roztworu końcowego:
\(\displaystyle{ pcH = - log \left[ H ^{+} \right] = - log \left( \frac{\frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} + 0,0019 \cdot 4,45 }{1,000 \cdot 1,800}\right) \approx 1,9}\)
\(\displaystyle{ n _{H ^{+},1 } = \frac{p _{1} \cdot m _{R1}}{M _{HCl}} = \frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{H ^{+},2 } = c _{2} \cdot V _{R2} = 0,0019 \cdot 4,45 \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{H ^{+}} = n _{H ^{+},1 } + n _{H ^{+},2 } = \frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} \ mol + 0,0019 \cdot 4,45 \ mol}\)
Stężenie jonów wodoru w stanie równowagi:
\(\displaystyle{ \left[ H ^{+} \right] = \frac{c _{H ^{+}}}{c _{0}} = \frac{n _{H ^{+}} }{c _{0} \cdot V _{Rk}} = \frac{\frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} + 0,0019 \cdot 4,45 }{1,000 \cdot 1,800} \frac{mol}{mol} \approx}\)
pcH roztworu końcowego:
\(\displaystyle{ pcH = - log \left[ H ^{+} \right] = - log \left( \frac{\frac{0,028 \cdot 15,5}{36,46} + 0,0019 \cdot 4,45 }{1,000 \cdot 1,800}\right) \approx 1,9}\)