Staechiometria roztwrów, ułamek molowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 14:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Staechiometria roztwrów, ułamek molowy.
Do roztworu \(\displaystyle{ Na _{2} CO _{3}}\) zawierającego \(\displaystyle{ 0,65}\) mola soli, w którym ułamek molowy \(\displaystyle{ N _{Na _{2} CO _{3}} = 0,194}\) dodano \(\displaystyle{ 20,4 g}\) tej soli. Ile gramów wody należy dodać do tego roztworu, by ułamek molowy \(\displaystyle{ N _{ Na _{2} CO _{3}}}\) w roztworze końcowym osiągnął wartość \(\displaystyle{ 0,095}\)?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Staechiometria roztwrów, ułamek molowy.
PRZED
\(\displaystyle{ \frac{n_{soli}}{n_{soli} +n{wody}} =}\) ułamek molowy na początku
PO
\(\displaystyle{ \frac{n_{soli} + n_{dosypana}}{n_{soli} + n_{dosypana} +n_{wody} + n_{dolana}} =}\) ułamek molowy na końcu
Pozostaje określić co mamy dane a co szukamy. Wykorzystać pierwsze równanie do ustalenia części oznaczeń z równania drugiego.
Otrzymasz w rezultacie równanie z jedną niewiadomą
\(\displaystyle{ \frac{n_{soli}}{n_{soli} +n{wody}} =}\) ułamek molowy na początku
PO
\(\displaystyle{ \frac{n_{soli} + n_{dosypana}}{n_{soli} + n_{dosypana} +n_{wody} + n_{dolana}} =}\) ułamek molowy na końcu
Pozostaje określić co mamy dane a co szukamy. Wykorzystać pierwsze równanie do ustalenia części oznaczeń z równania drugiego.
Otrzymasz w rezultacie równanie z jedną niewiadomą