ROZTWORY

wojtas_gda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 sty 2007, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

ROZTWORY

Post autor: wojtas_gda »

Mam problem z trzema zadankami

1 ILe gramów 12- i 6-procentowego roztworu H2SO4 należy zmieszac aby przygotowac 400g 8-proc roztworu tego kwasu ?

2 Oblicz stezenie molowe 20-procentowego roztworu NaOH o gestosci q = 1,20 g/cm3

3. Oblicz ile cm3 2-molowego roztworu HNO3 należy zużyć do zoobojetnienia 11,2 g

Z Góry dzięki
Anya
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 sty 2007, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska XD

ROZTWORY

Post autor: Anya »

Do przykładu 2 czyli :Oblicz stezenie molowe 20-procentowego roztworu NaOH o gestosci q = 1,20 g/cm3

Robisz to tak:
Dane:
MNaOH=23+16+1=40g/mol (obliczasz masę NaOH)
Cp=20%
d=1,20g/cm3=1200g/dm3

Aby obliczyć to zadanie musisz zastosować wzór na obliczanie Cm, czyli mnożysz Cp*d i dzielisz to przez wynik uzyskany z pomnozenia 100%*masy NaOH czyli...
Cp*d=2400 i 100%*MNaOH=4000
2400:4000=0,6mol/dm3

Czyli stężenie molowe wynosi 0,6mol/dm3.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

ROZTWORY

Post autor: ariadna »

1)
Roztworu 12%wego bierzemy x, a 6%wego (400-x) g.
W naszym ostatecznym rozwtorze chcemy mieć:
\(\displaystyle{ 400g\cdot{8\%}=32g}\) czystego kwasu.
Piszemy równanko:
\(\displaystyle{ x\cdot{12\%}+(400-x)\cdot{6\%}=32}\)
\(\displaystyle{ 0,12x+24-0,06x=32}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{400}{3}g}\)
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

ROZTWORY

Post autor: Sokół »

wojtas_gda pisze:Oblicz ile cm3 2-molowego roztworu HNO3 należy zużyć do zoobojetnienia 11,2 g
ale do zoobojętnienia czego? Ważna jest masa molowa tego związku który będziemy zoobojętniać.
wojtas_gda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 sty 2007, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

ROZTWORY

Post autor: wojtas_gda »

Oblicz w jakiej objetosci 0.5 molowego roztworu rozpuszczone zostalo 20g NaOH ???
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

ROZTWORY

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ C_{m}=\frac{m_{s}}{M\cdot{V}}}\), gdzie M-masa molowa substancji
Przekształć wzór i podstaw dane z zadania.
ODPOWIEDZ