Jaki to roztwór.

Wierzba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 22 lis 2010, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malomice

Jaki to roztwór.

Post autor: Wierzba »

Rozpuszczalność octanu sodu w wodzie w temperaturze \(\displaystyle{ 293 K}\) wynosi \(\displaystyle{ 123,5 g \;\;
NaC_2H_3O_2}\)
na \(\displaystyle{ 100 g}\) wody ( \(\displaystyle{ d_{H_2O} = 1,0\; \mathrm{g/cm3}\;}\) ). Roztwór o stężeniu procentowym
równym \(\displaystyle{ 55,3 \%}\) jest roztworem (nasyconym? stężonym? przesyconym?
rozcieńczonym?)

Z góry dziękuję za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 13:51 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
joe74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy

Jaki to roztwór.

Post autor: joe74 »

Sposób 1

\(\displaystyle{ 55,3 \% = \frac{m _{s}}{m _{s} + 100 \left[ g\right]} \cdot 100 \%}\)

Wyznacz masę soli \(\displaystyle{ m _{s}}\) i sprawdź jak się ona ma do masy równej 123,5 g.

Sposób 2

Obliczamy stężenie procentowe roztworu nasyconego i mniej się napracujemy:

\(\displaystyle{ p _{nas} = \frac{123,5}{123,5 + 100} \cdot 100 \% \approx 55,26 \%}\)

Roztwór jest przesycony, a dokładnie roztwór jest nasycony, bo nadmiar soli osadził się na dnie i stężenie roztworu wynosi \(\displaystyle{ 55,26 \%}\). Stężenia są tak bliskie sobie, że - po zaokrągleniu do jednego miejsca po przecinku - stężenia są równe, więc bardzo możliwe, że odpowiedź jest taka, że roztwór jest nasycony.
ODPOWIEDZ