Zmieszano \(\displaystyle{ 5 dm^{3}}\) tlenku węgla (II) z \(\displaystyle{ 6 dm^{3}}\) tlenu. Objętości gazów odmierzono w temperaturze 30 stopni C i pod ciśnieniem 1002hPa. Oblicz ile gramów dwutlenku węgla otrzymano w tej reakcji.
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem jak ruszyć to zadanie. Jak próbowałam to wyszło mi, że w warunkach normalnych powstałoby \(\displaystyle{ 5 dm^{3}}\) \(\displaystyle{ CO_{2}}\). I to do wzoru Clapeyrona teraz podstawić?
Równanie Clapeyrona
- mineralnaa
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 14:31
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Równanie Clapeyrona
\(\displaystyle{ CO + \frac{1}{2}O _{2} \rightarrow CO _{2}}\)
Liczności substratów:
\(\displaystyle{ n _{CO} = \frac{pV _{CO}}{RT} = \frac{1,002 \cdot 10 ^{5} \cdot 5}{8,314 \cdot 303,15} \ mol \approx 198,78 \ mol \left( = 2 \cdot 10 ^{2} \ mol \right)}\)
\(\displaystyle{ n _{O _{2}} = \frac{pV _{O _{2}}}{RT} = \frac{1,002 \cdot 10 ^{5} \cdot 6}{8,314 \cdot 303,15} \ mol \approx 238,53 \ mol \left( = 2 \cdot 10 ^{2} \ mol \right)}\)
Z porównania liczności wynika, ze mamy do czynienia z nadmiarem stechiometrycznym tlenu. Ponieważ z licznością \(\displaystyle{ n _{CO, r}}\) reaguje liczność tlenu równa \(\displaystyle{ n _{O _{2}, r} = \frac{1}{2}n _{CO, r}}\), dlatego mamy:
\(\displaystyle{ n _{CO, r} \approx 198,78 \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{O _{2}, r} \approx 99,39 \ mol}\)
W mieszaninie poreakcyjnej mamy
\(\displaystyle{ \Delta n _{CO} = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta n _{O _{2}} \approx 238,53 \ mol - 99,39 \ mol = 139,145 \ mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta n _{CO _{2}} = \Delta n _{CO, r} \approx 198,78 \ mol}\)
Masa powstałego \(\displaystyle{ CO _{2}}\)
\(\displaystyle{ m _{CO _{2}} = \Delta n _{CO _{2}} \cdot M_{CO _{2}} \approx 8748 \ g = 9 \cdot 10 ^{3} \ g}\)
Odpowiedź jest jednocyfrowa, bo najmniejsza ilość cyfr znaczących wśród danych wynosi jeden.
Liczności substratów:
\(\displaystyle{ n _{CO} = \frac{pV _{CO}}{RT} = \frac{1,002 \cdot 10 ^{5} \cdot 5}{8,314 \cdot 303,15} \ mol \approx 198,78 \ mol \left( = 2 \cdot 10 ^{2} \ mol \right)}\)
\(\displaystyle{ n _{O _{2}} = \frac{pV _{O _{2}}}{RT} = \frac{1,002 \cdot 10 ^{5} \cdot 6}{8,314 \cdot 303,15} \ mol \approx 238,53 \ mol \left( = 2 \cdot 10 ^{2} \ mol \right)}\)
Z porównania liczności wynika, ze mamy do czynienia z nadmiarem stechiometrycznym tlenu. Ponieważ z licznością \(\displaystyle{ n _{CO, r}}\) reaguje liczność tlenu równa \(\displaystyle{ n _{O _{2}, r} = \frac{1}{2}n _{CO, r}}\), dlatego mamy:
\(\displaystyle{ n _{CO, r} \approx 198,78 \ mol}\)
\(\displaystyle{ n _{O _{2}, r} \approx 99,39 \ mol}\)
W mieszaninie poreakcyjnej mamy
\(\displaystyle{ \Delta n _{CO} = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta n _{O _{2}} \approx 238,53 \ mol - 99,39 \ mol = 139,145 \ mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta n _{CO _{2}} = \Delta n _{CO, r} \approx 198,78 \ mol}\)
Masa powstałego \(\displaystyle{ CO _{2}}\)
\(\displaystyle{ m _{CO _{2}} = \Delta n _{CO _{2}} \cdot M_{CO _{2}} \approx 8748 \ g = 9 \cdot 10 ^{3} \ g}\)
Odpowiedź jest jednocyfrowa, bo najmniejsza ilość cyfr znaczących wśród danych wynosi jeden.