1. Jaką objętość \(\displaystyle{ 0{,}2}\)-molowego roztworu chlorku sodu można sporządzić mając do dyspozycji \(\displaystyle{ 10{,}16\text{ g}}\) czystej soli?
2. \(\displaystyle{ 11{,}1\,\text{ g}}\) chlorku wapnia rozpuszczono w \(\displaystyle{ 300\text{ cm}^3}\) wody(gęstość wody \(\displaystyle{ 1\text{ g}/\text{cm}^3}\)) otrzymując roztwór o gęstości \(\displaystyle{ 1{,}5\text{ g}/\text{cm}^3}\). Oblicz stężenie molowe otrzymanego roztworu.
Proszę o obliczenia lub nakierowanie mnie na rozwiązanie.
Stezenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
Stezenie molowe
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 17:53 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Użycie LaTeX-a jest obowiązkowe na Forum: Regulamin, wersja podstawowa, punkt 3. Połączenie dwóch postów w jeden.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Użycie LaTeX-a jest obowiązkowe na Forum: Regulamin, wersja podstawowa, punkt 3. Połączenie dwóch postów w jeden.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Stezenie molowe
1) skoro masz \(\displaystyle{ 10,16 g}\) soli obliczasz ile to moli ze wzoru lub proporcji:
Drugie zadanie jest podobne, z proporcji obliczasz ile masz moli chlorku wapnia. Później obliczasz masę całego roztworu ( \(\displaystyle{ 11,1g + 300g}\) wody) i z tego ze wzoru na \(\displaystyle{ d=\frac{m}{v}}\) obliczasz objętość roztworu. Do odpowiedzi układasz proporcję jak we wcześniejszym zadaniu ( \(\displaystyle{ 1 dm ^{3} ................ x \mbox{ moli}}\))
\(\displaystyle{ 1 \text{ mol } NaCl ............................ 58,5g \\
x ...............................................10,16g \\ x= 0,174 mol}\)
teraz układasz drugą proporcję wynikającą ze stężenia
x ...............................................10,16g \\ x= 0,174 mol}\)
\(\displaystyle{ 1 dm^{3} .............................................. 0,2 mol\\
x ..................................................... 0,174 mol \\ x= 0,87 dm^{3}}\)
-- 31 października 2011, 20:05 --x ..................................................... 0,174 mol \\ x= 0,87 dm^{3}}\)
Drugie zadanie jest podobne, z proporcji obliczasz ile masz moli chlorku wapnia. Później obliczasz masę całego roztworu ( \(\displaystyle{ 11,1g + 300g}\) wody) i z tego ze wzoru na \(\displaystyle{ d=\frac{m}{v}}\) obliczasz objętość roztworu. Do odpowiedzi układasz proporcję jak we wcześniejszym zadaniu ( \(\displaystyle{ 1 dm ^{3} ................ x \mbox{ moli}}\))
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 01:10 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Stezenie molowe
zadanie 1
\(\displaystyle{ c _{s} = \frac{n _{s}}{V _{R}} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ V _{R} = \frac{n _{s}}{c _{s}} = \frac{m _{s}}{M _{s} \cdot c _{s}} = \frac{10,16 \ g}{58,4425 \ \frac{g}{mol} \cdot 0,2 \ \frac{mol}{dm ^{3}}} \approx 0,9 \ dm ^{3}}\)
zadanie 2
\(\displaystyle{ c _{s} = \frac{n _{s}}{V _{R}} = \frac{ \frac{m _{s}}{M _{s}}}{\frac{m _{R}}{\varrho _{R}}} = \frac{m _{s}}{M _{s} \frac{m _{s} + \varrho _{w} \cdot V _{w}}{\varrho _{R}}} = \frac{m _{s} \cdot \varrho _{R}}{M _{s} \left( m _{s} + \varrho _{w} \cdot V _{w}\right) } = \frac{11,1 \cdot 1,5 \cdot 10 ^{3}}{75,5307 \cdot \left( 11,1 + 1,0 \cdot 10 ^{3} \cdot 0,300 \right)} \ \frac{mol}{dm ^{3}}}\)
\(\displaystyle{ c _{s} = \frac{n _{s}}{V _{R}} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ V _{R} = \frac{n _{s}}{c _{s}} = \frac{m _{s}}{M _{s} \cdot c _{s}} = \frac{10,16 \ g}{58,4425 \ \frac{g}{mol} \cdot 0,2 \ \frac{mol}{dm ^{3}}} \approx 0,9 \ dm ^{3}}\)
zadanie 2
\(\displaystyle{ c _{s} = \frac{n _{s}}{V _{R}} = \frac{ \frac{m _{s}}{M _{s}}}{\frac{m _{R}}{\varrho _{R}}} = \frac{m _{s}}{M _{s} \frac{m _{s} + \varrho _{w} \cdot V _{w}}{\varrho _{R}}} = \frac{m _{s} \cdot \varrho _{R}}{M _{s} \left( m _{s} + \varrho _{w} \cdot V _{w}\right) } = \frac{11,1 \cdot 1,5 \cdot 10 ^{3}}{75,5307 \cdot \left( 11,1 + 1,0 \cdot 10 ^{3} \cdot 0,300 \right)} \ \frac{mol}{dm ^{3}}}\)