pomoze mi ktos w tym zadaniu? wystarczy kilka wskazówek jak je w ogole zacząć
oto treść:
Do pustego zbiornika o poj. \(\displaystyle{ 11.14 dm^3}\) wprowadzono pewne ilości metanu i wodoru, uzyskując w nim ciśnienie \(\displaystyle{ 90000 Pa}\) w temp. \(\displaystyle{ 25 ^{\circ}C}\). Zawartość zbiornika spalono w nadmiarze czystego tlenu uzyskując \(\displaystyle{ 11.16 g\; H_2O}\). Ile gramów \(\displaystyle{ CH_4}\) wprowadzono do zbiornika?
\(\displaystyle{ M_C = 12,01 \frac{g}{mol}\\ M_H = 1,008 \frac{g}{mol}\\ R=8,314 \frac{J}{mol \cdot K} \\ 0 ^{\circ}C = 273,15K}\)
obliczenia chemiczne
obliczenia chemiczne
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 00:58 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
obliczenia chemiczne
Na początku musisz przeliczyć objętość na warunki normalne, a później rozpisać sobie 2 reakcje:
\(\displaystyle{ 1)\ n \text{ moli} ( CH _{4} + 2 O_{2} \rightarrow CO_{2} + 2 H_{2}O )\\
2)\ m \text{ moli} (2 H_{2} + O_{2} \rightarrow 2 H_{2}O )}\)
i na ich podstawie układasz układ równań:
\(\displaystyle{ n \cdot 22,4 + m \cdot 2 \cdot 22,4 = 11,14 \\
n \cdot 36,032 + m \cdot 36,032 = 11,16}\)
i z liczby moli \(\displaystyle{ n}\) obliczasz ze wzoru albo proporcji ilość \(\displaystyle{ CH _{4}}\)
\(\displaystyle{ 1)\ n \text{ moli} ( CH _{4} + 2 O_{2} \rightarrow CO_{2} + 2 H_{2}O )\\
2)\ m \text{ moli} (2 H_{2} + O_{2} \rightarrow 2 H_{2}O )}\)
i na ich podstawie układasz układ równań:
\(\displaystyle{ n \cdot 22,4 + m \cdot 2 \cdot 22,4 = 11,14 \\
n \cdot 36,032 + m \cdot 36,032 = 11,16}\)
i z liczby moli \(\displaystyle{ n}\) obliczasz ze wzoru albo proporcji ilość \(\displaystyle{ CH _{4}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 00:59 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
obliczenia chemiczne
\(\displaystyle{ 22,4n + 44,8m = 11,14 \\
36.032n + 36,032m = 11.16 \\ \\
n + 2m = 0,4973 \Rightarrow n= 0,4973 - 2m \\
36,032 (0,4973 - 2m) + 36.032 =11.16}\)
\(\displaystyle{ m= 0,1876 \text{ mola}\\
n= 0,1221 \text{ mola}}\)
\(\displaystyle{ \text{masa }_{CH_{4}}= 0,1221 \text{ mola} \cdot 16,042 = 1,9587 g}\)
moze mi ktos powiedziec gdzie robie blad ? bo to nie jest dobra odpowiedz ;(
36.032n + 36,032m = 11.16 \\ \\
n + 2m = 0,4973 \Rightarrow n= 0,4973 - 2m \\
36,032 (0,4973 - 2m) + 36.032 =11.16}\)
\(\displaystyle{ m= 0,1876 \text{ mola}\\
n= 0,1221 \text{ mola}}\)
\(\displaystyle{ \text{masa }_{CH_{4}}= 0,1221 \text{ mola} \cdot 16,042 = 1,9587 g}\)
moze mi ktos powiedziec gdzie robie blad ? bo to nie jest dobra odpowiedz ;(
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 01:02 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
obliczenia chemiczne
Ta objętość wrzucona do równania (11,14) jest błędna, tak jak pisałam musisz przeliczyć ją na warunki normalne (te są podane przy innym ciśnieniu i temperaturze). Z Calpeyrona przelicz i podłuż do równnia, powinno być dobrze:)
obliczenia chemiczne
\(\displaystyle{ pv=nRT \\
v= \frac{nRT}{p}\\
v= 1\mathrm{mol} \cdot 8,314 \cdot \frac{298}{90000}\\
v=0,2753 \mathrm{dm^3}}\)
tylko nie wiem czy dobrze podstawiłam \(\displaystyle{ n}\)
v= \frac{nRT}{p}\\
v= 1\mathrm{mol} \cdot 8,314 \cdot \frac{298}{90000}\\
v=0,2753 \mathrm{dm^3}}\)
tylko nie wiem czy dobrze podstawiłam \(\displaystyle{ n}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 22:46 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
obliczenia chemiczne
Łatwiej jest z "uproszczonego" wzoru, a mianowicie
\(\displaystyle{ \frac{p _{1}v _{1} }{t _{1} } = \frac{p _{2}v _{2} }{t _{2} }}\) gdzie wszystkie symbole z indeksem 1 to warunki normalne a z indeksem 2 to warunki zmienione (w zadaniu). Tu nie musisz się przejmować molami;)-- 5 listopada 2011, 22:57 --dla uproszczenia całe zadanie:
\(\displaystyle{ V = 11,14 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ p = 900 hPa}\)
\(\displaystyle{ t = 25^{o}C = 298K}\)
\(\displaystyle{ \frac{V \cdot p}{t}}\) = \(\displaystyle{ \frac{11,14 \cdot 900}{298}}\) = \(\displaystyle{ \frac{V \cdot 1013}{273}}\) \(\displaystyle{ V = 9,067}\)
\(\displaystyle{ n moli CH _{4} + 2 O_{2} \rightarrow CO_{2} + 2 H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ m moli 2 H_{2} + O_{2} \rightarrow 2 H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n \cdot 22,4 + m \cdot 2 \cdot 22,4 = 9,067}\)
\(\displaystyle{ m \cdot 2 \cdot 18 + n \cdot 2 \cdot 18 = 11,16}\)
\(\displaystyle{ m + n = 0,31}\)
\(\displaystyle{ n = 0,31 - m}\)
\(\displaystyle{ 44,8m + 22,4(0,31-m) = 9,067}\)
\(\displaystyle{ 44,8m + 6,944 - 22,4m = 9,067}\)
\(\displaystyle{ 22,4m = 2,123}\)
\(\displaystyle{ m = 0,0948}\)
\(\displaystyle{ n = 0,31 - 0,0948 = 0,215}\)
\(\displaystyle{ 1 mol CH_{4} ................ 16g}\)
\(\displaystyle{ 0,215 mol ................ x x=3,44g}\)
Jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości, albo wynik się nie zgadzał pisz na pw;)
\(\displaystyle{ \frac{p _{1}v _{1} }{t _{1} } = \frac{p _{2}v _{2} }{t _{2} }}\) gdzie wszystkie symbole z indeksem 1 to warunki normalne a z indeksem 2 to warunki zmienione (w zadaniu). Tu nie musisz się przejmować molami;)-- 5 listopada 2011, 22:57 --dla uproszczenia całe zadanie:
\(\displaystyle{ V = 11,14 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ p = 900 hPa}\)
\(\displaystyle{ t = 25^{o}C = 298K}\)
\(\displaystyle{ \frac{V \cdot p}{t}}\) = \(\displaystyle{ \frac{11,14 \cdot 900}{298}}\) = \(\displaystyle{ \frac{V \cdot 1013}{273}}\) \(\displaystyle{ V = 9,067}\)
\(\displaystyle{ n moli CH _{4} + 2 O_{2} \rightarrow CO_{2} + 2 H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ m moli 2 H_{2} + O_{2} \rightarrow 2 H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n \cdot 22,4 + m \cdot 2 \cdot 22,4 = 9,067}\)
\(\displaystyle{ m \cdot 2 \cdot 18 + n \cdot 2 \cdot 18 = 11,16}\)
\(\displaystyle{ m + n = 0,31}\)
\(\displaystyle{ n = 0,31 - m}\)
\(\displaystyle{ 44,8m + 22,4(0,31-m) = 9,067}\)
\(\displaystyle{ 44,8m + 6,944 - 22,4m = 9,067}\)
\(\displaystyle{ 22,4m = 2,123}\)
\(\displaystyle{ m = 0,0948}\)
\(\displaystyle{ n = 0,31 - 0,0948 = 0,215}\)
\(\displaystyle{ 1 mol CH_{4} ................ 16g}\)
\(\displaystyle{ 0,215 mol ................ x x=3,44g}\)
Jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości, albo wynik się nie zgadzał pisz na pw;)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 22:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach