podstawy chemii

20sliwka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2011, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKOW

podstawy chemii

Post autor: 20sliwka20 »

1.W procesie całkowitego spalania mieszanki metanu i tlenku węgla(II) uzyskano 62.6 g wody oraz 277.9 g ditlenku węgla. Jaką objętość wyrażoną w litrach w warunkach normalnych zajmowała ta mieszanka przed spaleniem?

MO = 16,00 g/mol MC = 12,01 g/mol MH = 1,008 g/mol

2. Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych 7.36 dm3 powietrza dodano 5 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo O2 a resztę stanowi N2.
MN = 14,0 g/mol MO = 16,0 g/mol MC = 12,0 g/mol MCa = 40,1 g/mol

3. Mieszaninę sproszkowanego żelaza i siarki podgrzano w celu przeprowadzenia reakcji syntezy siarczku żelaza(II). Po całkowitym przebiegu reakcji spiek zmielono i rozpuszczano w kwasie solnym. Stwierdzono wydzielenie się 4.0 dm­­­­3 siarkowodoru, oraz 7.5 dm­­­­3 wodoru (pomiaru objętości gazów dokonano w temp. 32 oC, przy ciśnieniu 99,8 kPa), dodatkowo pozostało 3,00 g nieroztworzonej w HClaq pozostałości. Jakie był udział masowy Fe w mieszaninie substratów?
MFe = 55,8 g/mol MS = 32,1 g/mol MH = 1,01 g/mol


Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan, bo nie daje sobie rady a sa mi dzisiaj jeszcze potrzebne wyniki;/
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

podstawy chemii

Post autor: major37 »

Na początek zapisać równania reakcji
ODPOWIEDZ