W wyniku rekacji dichromianu(VI) potasu z siarczanem(VI) żelaza(II) otrzymujemy siarczan(VI) chromu(III), siarczan(VI) żelaza (III), siarczan (VI) potasu i wodę. Zapisz w sormie czasteczkowej i jonowej równanie tej reakcji. Wspólczynniki dobierz metodą bilansu elektronowego.
W ogole mi sie nic nie zgadza. Pomoże ktoś?
pierwiastki bloku d.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
pierwiastki bloku d.
Nieuzgodnione równanie wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \text{K}_{2}\stackrel{\text{VI}}{\text{Cr}}_{2}\text{O}_{7}+\stackrel{\text{II}}{\text{Fe}}\text{SO}_{4} \rightarrow\stackrel{\text{III}}{ \text{Cr}}_{2}\text{(SO}_{4}\text{)}_{3}+\stackrel{\text{III}}{\text{Fe}}_{2}\text{(SO}_{4}\text{)}_{3}+\text{K}_{2}\text{SO}_{4}+\text{H}_{2}\text{O}}\)
Zauważ, że po prawej stronie występuje wodór a po lewej go nie ma. Taka reakcja na pewno nie zajdzie (dlaczego ? ).
\(\displaystyle{ \text{K}_{2}\stackrel{\text{VI}}{\text{Cr}}_{2}\text{O}_{7}+\stackrel{\text{II}}{\text{Fe}}\text{SO}_{4} \rightarrow\stackrel{\text{III}}{ \text{Cr}}_{2}\text{(SO}_{4}\text{)}_{3}+\stackrel{\text{III}}{\text{Fe}}_{2}\text{(SO}_{4}\text{)}_{3}+\text{K}_{2}\text{SO}_{4}+\text{H}_{2}\text{O}}\)
Zauważ, że po prawej stronie występuje wodór a po lewej go nie ma. Taka reakcja na pewno nie zajdzie (dlaczego ? ).
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grudziądz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pierwiastki bloku d.
Było z kwasem solnym.
266002.htm
Jedyna różnica w rodzaju użytego kwasu (tam solny tu siarkowy). Tam powstawały chlorki a tu w ich miejsce siarczany. Jak nie zapomnisz, że kwas solny jest jednoprotonowy a siarkowy dwu to łatwo zaadaptujesz tamten topic do swoich potrzeb. Jak będą problemy to daj znać. Tak na szybko to:
\(\displaystyle{ Cr_{2}O_{7}^{2-}+6Fe^{2+}+14H^{+}=2Cr^{3+}+6Fe^{3+}+7H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Cr^{+6} + 3e = Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ Fe^{2+} - e = Fe^{+3}}\)
pierwsze mnożymy stronami przez 1 (czyli nic z nim nie robimy, na razie) a drugie mnożymy przez 3:
\(\displaystyle{ Cr^{+6} + 3e = Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ 3Fe^{2+} - 3e = 3Fe^{+3}}\)
i teraz oba stronami przez 2 (bo w jednym jonie \(\displaystyle{ Cr_{2}O_{7}^{2-}}\) są dwa Cr i bez tego mnożenia musielibyśmy użyć mało estetycznego współczynnika 1/2 przy tym jonie w równaniu reakcji:
\(\displaystyle{ 2Cr^{+6} + 6e = 2Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ 6Fe^{2+} - 6e = 6Fe^{+3}}\) .... i dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ 2Cr^{+6} + 6Fe^{2+} = 2Cr^{+3} + 6Fe^{+3}}\)
Mamy łącznie 7 tlenów po lewej stronie więc powstanie 7 cząsteczek wody (no bo nie ma gdzie indziej upchać tlenu). No ale na 7 cząsteczek wody wymaga 14 protonów stąd 14 przy protonach po lewej stronie. Sprawdzamy ładunki po lewej i prawej i już.
A cząsteczkowo:
\(\displaystyle{ K_{2}Cr_{2}O_{7}+6FeSO_{4}+7H_{2}SO_{4}=Cr_{2}(SO_{4})_{3}+3Fe_{2}(SO_{4})_{3}+K_{2}SO_{4}+7H_{2}O}\)
266002.htm
Jedyna różnica w rodzaju użytego kwasu (tam solny tu siarkowy). Tam powstawały chlorki a tu w ich miejsce siarczany. Jak nie zapomnisz, że kwas solny jest jednoprotonowy a siarkowy dwu to łatwo zaadaptujesz tamten topic do swoich potrzeb. Jak będą problemy to daj znać. Tak na szybko to:
\(\displaystyle{ Cr_{2}O_{7}^{2-}+6Fe^{2+}+14H^{+}=2Cr^{3+}+6Fe^{3+}+7H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Cr^{+6} + 3e = Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ Fe^{2+} - e = Fe^{+3}}\)
pierwsze mnożymy stronami przez 1 (czyli nic z nim nie robimy, na razie) a drugie mnożymy przez 3:
\(\displaystyle{ Cr^{+6} + 3e = Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ 3Fe^{2+} - 3e = 3Fe^{+3}}\)
i teraz oba stronami przez 2 (bo w jednym jonie \(\displaystyle{ Cr_{2}O_{7}^{2-}}\) są dwa Cr i bez tego mnożenia musielibyśmy użyć mało estetycznego współczynnika 1/2 przy tym jonie w równaniu reakcji:
\(\displaystyle{ 2Cr^{+6} + 6e = 2Cr^{+3}}\)
\(\displaystyle{ 6Fe^{2+} - 6e = 6Fe^{+3}}\) .... i dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ 2Cr^{+6} + 6Fe^{2+} = 2Cr^{+3} + 6Fe^{+3}}\)
Mamy łącznie 7 tlenów po lewej stronie więc powstanie 7 cząsteczek wody (no bo nie ma gdzie indziej upchać tlenu). No ale na 7 cząsteczek wody wymaga 14 protonów stąd 14 przy protonach po lewej stronie. Sprawdzamy ładunki po lewej i prawej i już.
A cząsteczkowo:
\(\displaystyle{ K_{2}Cr_{2}O_{7}+6FeSO_{4}+7H_{2}SO_{4}=Cr_{2}(SO_{4})_{3}+3Fe_{2}(SO_{4})_{3}+K_{2}SO_{4}+7H_{2}O}\)