jaki to metal?

monmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stanton, Michigan
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

jaki to metal?

Post autor: monmon »

Sól \(\displaystyle{ M(NH _{4})_{2}(SO_{4})_{2} \cdot 6H_{2}O}\) zawiera 14,3% metalu M. Jaki to metal?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

jaki to metal?

Post autor: pesel »

Masa molowa tej soli to:
M(soli)=M+(14+4*1)*2+(32+16*4)*2+6(1*2+16)=M+336
gdzie M to masa atomowa metalu M
Z zadania wiadomo, że:
M/Msoli=14.3%=0.143
czyli
M/(M+336)=0.143
czyli M=56.06 czyli Fe. A jaki ładunek (lepiej, stopień utlenienia). Ano taki żeby sól była obojętna czyli Fe(II).
ODPOWIEDZ