wyniki analizy na podstawie danych analitycznych
wyniki analizy na podstawie danych analitycznych
Proszę o pomoc w zadaniu: Ile należy odważyć technicznego chlorku baru zawierającego 90% BaCl2 x 2H2O aby w wyniku analizy otrzymać 0,5g BaSO4?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
wyniki analizy na podstawie danych analitycznych
BaCl2 + H2SO4 = BaSO4 + 2HCl
czyli z 1 mola BaCl2 (czyli z 137.3+2*35.5=208.3 g) otrzymujemy 1mol (czyli 137.3+32+4*16=233.3g) BaSO4. Układamy proporcję:
208.3g BaCl2 ------- 233.3g BaSO4
x ------------------ 0.5g BaSO4
x=(0.5*208.3)/233.3=0.446g BaCl2 (czystego, bezwodnego).
My mamy dwuwodny o masie cząsteczkowej (208.3+2*18)=244.3g. Czyli
244.3g BaCl2*2H20 ------- 208.3g BaCl2
x -------------------------0.446g BaCl2
x=0.523g BaCl2*2H20 czystego. Ale my mamy techniczny 90% czyli
w 100g technicznego-------------- 90 g czystego BaCl2*2H20
w x g technicznego --------------- 0.523 g czystego BaCl2*2H20
x = 0.581 g technicznego BaCl2*2H20
PS##
Szybciej można to zrobić stosując tzw. mnożniki analityczne.
czyli z 1 mola BaCl2 (czyli z 137.3+2*35.5=208.3 g) otrzymujemy 1mol (czyli 137.3+32+4*16=233.3g) BaSO4. Układamy proporcję:
208.3g BaCl2 ------- 233.3g BaSO4
x ------------------ 0.5g BaSO4
x=(0.5*208.3)/233.3=0.446g BaCl2 (czystego, bezwodnego).
My mamy dwuwodny o masie cząsteczkowej (208.3+2*18)=244.3g. Czyli
244.3g BaCl2*2H20 ------- 208.3g BaCl2
x -------------------------0.446g BaCl2
x=0.523g BaCl2*2H20 czystego. Ale my mamy techniczny 90% czyli
w 100g technicznego-------------- 90 g czystego BaCl2*2H20
w x g technicznego --------------- 0.523 g czystego BaCl2*2H20
x = 0.581 g technicznego BaCl2*2H20
PS##
Szybciej można to zrobić stosując tzw. mnożniki analityczne.