\(\displaystyle{ Cu ^{2+} +H _{2}O \rightarrow}\) TERAZ NIE WIEM CO TU WPISAC \(\displaystyle{ CuO + 2H ^{+}}\) ?
\(\displaystyle{ S ^{2-} + H _{2} 0 \rightarrow HS + OH ^{-}}\) tak ?
Reakcja hydrolizy soli
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Reakcja hydrolizy soli
Troche chemii zapomniałem. Nie chce wprowadzić w błąd ale pierwszy przykład zdaje się ok a w drugim chyba powinniśmy otrzymać \(\displaystyle{ H _{2}S+OH ^{-}}\). Niech ktoś sprawdzi czy mam racje.
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Reakcja hydrolizy soli
\(\displaystyle{ Cu ^{2+} +H _{2}O \rightarrow CuOH ^{+} + H ^{+}}\)
\(\displaystyle{ CuOH ^{+} + H _{2}O \rightarrow Cu(OH) _{2} + H ^{+}}\)
\(\displaystyle{ S ^{2-} + H _{2}O \rightarrow HS ^{-} + OH ^{-}}\)
\(\displaystyle{ HS ^{-} +H _{2}O \rightarrow H _{2} S + OH ^{-}}\)
Mam nadzieję, że dobrze.
\(\displaystyle{ CuOH ^{+} + H _{2}O \rightarrow Cu(OH) _{2} + H ^{+}}\)
\(\displaystyle{ S ^{2-} + H _{2}O \rightarrow HS ^{-} + OH ^{-}}\)
\(\displaystyle{ HS ^{-} +H _{2}O \rightarrow H _{2} S + OH ^{-}}\)
Mam nadzieję, że dobrze.
Reakcja hydrolizy soli
FollowerOfMaths dobrze, tylko albo strzałki w obie strony (chyba są takie w LaTeX-ie), albo znak równości, bo to reakcje biegnące w obie strony:
\(\displaystyle{ \begin{cases} Cu ^{2+} +H _{2}O = CuOH ^{+} + H ^{+} \\ CuOH ^{+} + H _{2}O = Cu(OH) _{2} + H ^{+} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} S ^{2-} + H _{2}O = HS ^{-} + OH ^{-} \\ HS ^{-} +H _{2}O = H _{2} S + OH ^{-} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} Cu ^{2+} +H _{2}O = CuOH ^{+} + H ^{+} \\ CuOH ^{+} + H _{2}O = Cu(OH) _{2} + H ^{+} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} S ^{2-} + H _{2}O = HS ^{-} + OH ^{-} \\ HS ^{-} +H _{2}O = H _{2} S + OH ^{-} \end{cases}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Reakcja hydrolizy soli
Można tę: \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)joe74 pisze:FollowerOfMaths dobrze, tylko albo strzałki w obie strony (chyba są takie w LaTeX-ie),
Kod: Zaznacz cały
Leftrightarrow