II liceum - zdanie

Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

II liceum - zdanie

Post autor: setch »

Oblicz stopien dysocjacji HCN, \(\displaystyle{ K=7,5 10^{-10}}\) w roztworze o pH=5
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

II liceum - zdanie

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ 5=-\log\left[H^{+}\right] \\ \left[H^{+}\right]=10^{-5} \\ \left[HCN\right]=10^{-5} \\ \frac{\left[HCN\right]}{K}=\frac{10^{-5}}{7,5\cdot 10^{-10}}>400 \\ =\sqrt{\frac{K}{\left[HCN\right]}}=\sqrt{7,5\cdot 10^{-5}}\approx 0,00866025\approx 0,87\%}\)
ODPOWIEDZ