Mam napisać jonowo równania reakcji zachodzące w takich roztworach wodnych:
\(\displaystyle{ 1) \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) NaCl}\) z \(\displaystyle{ \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) KCl}\)
\(\displaystyle{ 2) \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) CH _{3}COOH}\) z \(\displaystyle{ \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) NH _{3}H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ 3) \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) HCl}\) z \(\displaystyle{ \left( 25 cm ^{3} 0,1M\right) NaOH}\)
nie wiem czy tak można to zapisać:
\(\displaystyle{ NaCl + KCl \rightarrow Na ^{+}+K ^{+} +2Cl ^{-}}\)
\(\displaystyle{ CH _{3} COOH +NH _{3} H _{2} O \Leftrightarrow NH _{4} ^{+} +CH _{3} COO ^{-} +H _{2} O}\)
\(\displaystyle{ HCl + NaOH \rightarrow Cl ^{-} + Na ^{+} +H _{2} O}\)
Proszę o potwierdzenie czy jest dobrze bądź o nakierowanie co jest źle.
Dysocjacja roztworów
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Dysocjacja roztworów
1. Nie zapisywałbym wszystkich reakcji zachodzących w roztworze w jednym równaniu. Zamiast tego proponuję ułożyć dwa równania, po jednym dla każdej z soli.
2, 3 - dobrze.
2, 3 - dobrze.