Stała równowagi

cuube
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 9 lis 2005, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 10 razy

Stała równowagi

Post autor: cuube »

Mam takie 4 zadanka - bo nie wiem czy dobrze robie.

1) Równowaga reakcji H2 + I2 2HI ustaliła się przy następujących stężeniach: [H2] = 0,25, [I2] = 0,05 i [HI] = 0,9 (oczywiście wszystko w molach na dm3). Obliczyć wyjściowe stężenia substratów.

A więc ja to rozumuje tak. :)
1 mol H2 + 1 mol I2 = 2 mole HI.
[HI] = 0,9, a więc 2*x=0,9 => x=0,45
[H2] = 0,45 + 0,25 = 0,7
[I2] = 0,45 + 0,05 = 0,5

2) W stanie równowagi układu N2 + 3H2 2NH3 stężenia wynosiły: azotu - 3, wodoru - 9, amoniaku - 4. Obliczyć stężenia wyjściowe substratów.

A więc podobnie: 1 mol N2 + 3 mole H2 = 2 mole amoniaku. Ale amoniaku mamy 4 mole, a więc mnożę wszystko x 2 i mam: 2 mole N2 + 6 molu H2 = 4 mole NH3.
A więc: [N2] = 2+3 = 5, [H2] = 6+9=15.

3) I jeszcze mam takie zadanie, ale do niego nie wiem jak się zabrać. :/
W jakim stosunku molowym zmieszano substancje A2 z substancją. B2 jeśli do momentu ustalenia się stanu równowagi przereagowało 80% związku A2 z utworzeniem produktu AB. Stała równowagi tej reakcji wynosi 16.

4) Stała równowagi reakcji odwracalnej: CO+H2O = CO2 + H2 w pewnej temperaturze jest równa 1, a stężenia równowagowe CO2 i H2O wynoszą odpowiednio 0,04 i 0,03. Ile wynoszą stężenia początkowe CO i H2O?

Obliczyłem, że stężenia w stanie równowagi [CO] = x+0,04=0,28, a [H2] = x-0,03=0,21. Ale czy dobrze? I co później? Jak obliczyć stężenia wyjściowe tutaj?


Jakby ktoś mógł napisać czy dobrze to rozumuje to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ