zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
Oblicz objętość kwasu siarkowego (VI) po zobojętnieniu go KOH.
masa KOH \(\displaystyle{ 4 g}\), stężenie molowe kwasu \(\displaystyle{ 0,8 \ \text{mol/dm} ^{3}}\).
Proszę pomóżcie, bo ja nie mam pojęcia jak je zrobić;/
masa KOH \(\displaystyle{ 4 g}\), stężenie molowe kwasu \(\displaystyle{ 0,8 \ \text{mol/dm} ^{3}}\).
Proszę pomóżcie, bo ja nie mam pojęcia jak je zrobić;/
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 12:01 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
Skorzystaj z tego.ares41 pisze:Zacznij od zapisania równania reakcji i ustalenia stosunku molowego interesujących Cię reagentów.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
czyli, że będzie stosunek \(\displaystyle{ 1:2}\) KOH do kwasu siarkowego (VI) ?
czyli \(\displaystyle{ 2n = 0,07}\)
\(\displaystyle{ n = 0,035}\) mola kwasu ?
czyli \(\displaystyle{ 2n = 0,07}\)
\(\displaystyle{ n = 0,035}\) mola kwasu ?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, o 15:27 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
Ten stosunek to \(\displaystyle{ 2:1}\), dalsze obliczenia poprawne.
Teraz wykorzystaj informację o stężeniu molowym.
Teraz wykorzystaj informację o stężeniu molowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
to ze stężenia molowego mogę obliczyć objętość kwasu. i to już wszystko?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
Ze stężenie molowego obliczysz objętość kwasu, która uległa reakcji zobojętnienia.
W zadaniu jest
W zadaniu jest
Czy na pewno treść jest dobrze przepisana, bo przy tych danych nie można ustalić ile kwasu zostało po zobojętnieniu, tylko ile uległo zobojętnieniu.mysza358 pisze:Oblicz objętość kwasu siarkowego (VI) po zobojętnieniu go KOH.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
zobojętnienie kwasu siarkowego (VI)
w 100% nie jestem pewna, ponieważ z pamięci pisałam.. ale wydaje mi się, ze takie było.