czesc, na chemi mamy o budowie atomow. Pyrzkladowo Mg - liczba atomowa : 12, okres 3, grupa 2. I sie rysuje to obrazkowo. najpierw jądro atomowe a potem tyle "orbit" ile okresów. I mam pytanie - skad mam wiedziec ile na jakiej orbicie rozmiescic elektronow? Tlumaczyla nam to pani ale rozumialem to a potem juz zapomnialem Z gory dziekuje wszystkim ktorzy odpowiedza w tym temacie.
Przy okazji witam wszystkich bo nowy na forum jestem
Budowa atomów - wytlumaczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 6 razy
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Budowa atomów - wytlumaczenie
maksymalna ilosc elektronow na danej powloce wyliczasz ze wzory 2(n^2). I tyle umieszczasz, zaczynajac od powlok najblizej jadra. Pamietaj, ze na ostatniej powloce jest w piewiastkach z 1-2 grupy jest rowna numerowi grupy, a z grup 13-18 jest rowna ostatniej cyfrze numeru grupy. Maksymalna ilosc elektronow w atomie (nie jonie!) jest rowna liczbie atamowej
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 6 razy
Budowa atomów - wytlumaczenie
Maksymalna ilosc elektronow w atomie (nie jonie!) jest rowna liczbie atamowej - to wiem ale dzieki ;d
powloce wyliczasz ze wzory 2(n^2). I tyle umieszczasz, zaczynajac od powlok najblizej jadra. Pamietaj, ze na ostatniej powloce jest w piewiastkach z 1-2 grupy jest rowna numerowi grupy - to tez wiem
a z grup 13-18 jest rowna ostatniej cyfrze numeru grupy. - tego nie wiedzialem ale dzieki za informacje
a jakbys mogl napisac cos o tym 2(n^2) bo nie za bardzo to czaje - w ogole nam chyba o takim czyms nie mowila
powloce wyliczasz ze wzory 2(n^2). I tyle umieszczasz, zaczynajac od powlok najblizej jadra. Pamietaj, ze na ostatniej powloce jest w piewiastkach z 1-2 grupy jest rowna numerowi grupy - to tez wiem
a z grup 13-18 jest rowna ostatniej cyfrze numeru grupy. - tego nie wiedzialem ale dzieki za informacje
a jakbys mogl napisac cos o tym 2(n^2) bo nie za bardzo to czaje - w ogole nam chyba o takim czyms nie mowila
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Budowa atomów - wytlumaczenie
heh, w tym wzorze n to numer powloki. Np.
na pierwszej polwloce mozna umiescic maksymalnie 2*1^1=2*1=2 elektrony
na II (...) 2*2^2=2*4=8 elektronow
na III (...) 2*3^3=2*9=18 elektronow
itd.
np. rozpisujesz konfiguracje dla strontu. Jest w piatym okresie wiec ma 5 powlok: K, L, M, N, O. Mamy do rozmiesczenia 38 elektronow. Zacznijmy od umieszczenia elektronow na ostatniej powloce, ich liczba jest rowna ostatniej cyfrze z numeru grupy. Stron jest berylowcem, II grupa, wiec na powloce O bedzie mial dwa elektrony.
Teraz lecimy od poczatku:
\(\displaystyle{ K^{2}L^{8}M^{18}...}\)
teraz kolej na przedostatnia powloke. Nie mozemy na niej umiescic maksymalnej liczby elektronow, bo przekroczymy liczbe elektronow jaka moze miec w ogole stront. Zeby zobaczyc ile tam nalezy 'wlozyc' elektronow, zobaczmy ile nam zostalo. 38-(2+8+18+2)=38-30=8. Zatem na powloce N bedzie 8 elektronow. Pelna konfiguracja bedzie wygladac tak: \(\displaystyle{ K^{2}L^{8}M^{18}N^{8}O^{2}}\)
na pierwszej polwloce mozna umiescic maksymalnie 2*1^1=2*1=2 elektrony
na II (...) 2*2^2=2*4=8 elektronow
na III (...) 2*3^3=2*9=18 elektronow
itd.
np. rozpisujesz konfiguracje dla strontu. Jest w piatym okresie wiec ma 5 powlok: K, L, M, N, O. Mamy do rozmiesczenia 38 elektronow. Zacznijmy od umieszczenia elektronow na ostatniej powloce, ich liczba jest rowna ostatniej cyfrze z numeru grupy. Stron jest berylowcem, II grupa, wiec na powloce O bedzie mial dwa elektrony.
Teraz lecimy od poczatku:
\(\displaystyle{ K^{2}L^{8}M^{18}...}\)
teraz kolej na przedostatnia powloke. Nie mozemy na niej umiescic maksymalnej liczby elektronow, bo przekroczymy liczbe elektronow jaka moze miec w ogole stront. Zeby zobaczyc ile tam nalezy 'wlozyc' elektronow, zobaczmy ile nam zostalo. 38-(2+8+18+2)=38-30=8. Zatem na powloce N bedzie 8 elektronow. Pelna konfiguracja bedzie wygladac tak: \(\displaystyle{ K^{2}L^{8}M^{18}N^{8}O^{2}}\)