Wydzielono z: Stężenia molowe i procentowe.

Sabina1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2011, o 10:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury

Wydzielono z: Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: Sabina1993 »

Obliczyć stężenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 35g substancji
w 150 cm3 alkoholu etylowego. Gęstość alkoholu etylowego wynosi d = 0,79g/cm3.

Prosze o pomoc:(
Ostatnio zmieniony 7 cze 2011, o 14:08 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wydzielono z: Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: sushi »

masz podana objetosc i gestosc alkoholu, wiec policzysz jego masę; potem do wzoru na stezenie procentowe
escony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Wydzielono z: Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: escony »

\(\displaystyle{ M_{C2H5OH}=d \cdot V=118.5 g}\)

A stezenie procentowe liczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{ms}{ms+ma}}\). W naszym przypadku rozpuszczalnikiem będzie alkohol etylowy. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ