Tworzenie roztworu.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska: d
- Podziękował: 6 razy
Tworzenie roztworu.
Wykonaj niezbędne obliczenia i napisz, jakie czynności należy wykonać, aby otrzymać 250 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) 0,1-molowego roztworu NaOH.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Tworzenie roztworu.
Trochę nie moja branża, ale z tego co pamiętam ze szkoły dawno temu
0,1 molowy roztwór NaOH oznacza że 0,1 mola NaOH znajduje się w 1 dec.sześć roztworu, czyli 0,025 mola NaOH znajduje sie w 250 cm. sześć roztworu (z proporcji można to policzyć na przykład).
1 mol NaOH =(dokładność szkolna)=40 gramów NaOH
0,025 mola NaOH= 1/40 mola NaOH= 1 gram NaOH
Czyli musisz wziąć 1 gram NaOH z naważki czy jak tam to sie zwie i uzupełnić wodą do 250 cm sześć w kolbie miarowej czy w czymś takim.
0,1 molowy roztwór NaOH oznacza że 0,1 mola NaOH znajduje się w 1 dec.sześć roztworu, czyli 0,025 mola NaOH znajduje sie w 250 cm. sześć roztworu (z proporcji można to policzyć na przykład).
1 mol NaOH =(dokładność szkolna)=40 gramów NaOH
0,025 mola NaOH= 1/40 mola NaOH= 1 gram NaOH
Czyli musisz wziąć 1 gram NaOH z naważki czy jak tam to sie zwie i uzupełnić wodą do 250 cm sześć w kolbie miarowej czy w czymś takim.