Kwantowanie - wytłumaczenie

mapow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 kwie 2011, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: K-lin
Podziękował: 1 raz

Kwantowanie - wytłumaczenie

Post autor: mapow »

mam opisać stan kwantowy dla n=3
Więc tak:
\(\displaystyle{ n=3}\)

\(\displaystyle{ l=2}\)

\(\displaystyle{ m=2}\)

ms =\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Jeżeli nie,to proszę o wytłumaczenie.
void_t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 14 maja 2011, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Kwantowanie - wytłumaczenie

Post autor: void_t »

Podstawy:
Jeśli \(\displaystyle{ n = x}\) to \(\displaystyle{ l = 0 \ ... \ x - 1}\) (gdzie każda wartość jest całkowita) dla każdego \(\displaystyle{ m}\) mamy \(\displaystyle{ -l \ ... \ l}\) (znów wartość całkowita) i każde \(\displaystyle{ m_s}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ \pm \frac{1}{2}}\)

Czyli dla \(\displaystyle{ n = 3}\)
\(\displaystyle{ l = 0 \newline
m = 0; \ m_s(-\frac{1}{2}, \frac{1}{2})}\)


\(\displaystyle{ l = 1 \newline
m = -1; \ m_s(-\frac{1}{2}, \frac{1}{2}) \newline
m = 0; \ m_s(-\frac{1}{2}, \frac{1}{2}) \newline
m = 1; \ m_s(-\frac{1}{2}, \frac{1}{2})}\)


i analogicznie dla każdej następnej wartości pobocznej liczby kwantowej \(\displaystyle{ l}\).
ODPOWIEDZ