Stężenia molowe i procentowe.

nieogarniamchemii_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2011, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: nieogarniamchemii_ »

Witam !
Chciałbym Was prosić o pomoc w kilku zadaniach z chemii . Zależy mi na tym , ponieważ jeżeli tego nie poprawie grozi mi ocena ndst właśnie z chemii . Z góry dziękuję .

1.W 60g H2O w temp. 30° C rozpuszczono 18g soli otrzymując roztwór nasycony . Oblicz rozpuszczalność tej soli .

2. Ile g soli znajduje się w 400g nasyconego roztworu w temp 60 ° C jeżeli rozpuszczalność tej soli wynosi 40g/100g H2O.

3. Do 250g H2O dodano 50g soli . Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.

4. Ile g kwasu i ile g wody znajduje się w 80g 5% roztworu.

5.Z 600g 20% roztworu odparowano 200g wody . Oblicz Cp otrzymanego roztworu.

6. Do 150g 5% roztworu dodano 50g wody . Oblicz Cp otrzymanego roztworu.

7. W 300 cm3 roztworu znajduje się 5,6g wodorotlenku potasu . Oblicz Cm tego roztworu.

8. Ile g azotanu(V)sodu znajduje się w 80cm3 0,2 -molowego roztworu.
escony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: escony »

Dobra, pomogę Ci . Tzn.. dam wskazówki jak robić, żebyś umiał:

4. Mamy 80 g roztworu, którego stężenie wynosi \(\displaystyle{ 5 \%}\). Stąd masa substancji to \(\displaystyle{ 5\% \cdot 80 = 0,05 \cdot 80 = 4 g}\). Natomiast masa wody to \(\displaystyle{ 80g - 4 g =76 g}\). Rozumiesz? To się dało też zrobić z zastosowaniem wzoru: \(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 %}\) lub proporcjami: 100 % to masa roztworu, a stężenie (w twoim przypadku 5 procent) to masa substancji.

6. Masz 150 g 5% roztworu. Masa substancji wynosi \(\displaystyle{ 0,05 \cdot 150 = 7,5 g}\). Dodano do niego 200 g wody, czyli nowe stężenie to będzie \(\displaystyle{ C= \frac{7,5}{150+50} \cdot 100 \% =3,75 \%}\) 5. Analogicznie.

8. Dana jest objętość \(\displaystyle{ KNO_{3}=0,08 mol \cdot dm^{-3}}\) oraz fakt że roztwór posiada stężenie \(\displaystyle{ 0,2 \frac{mol}{dm^{3}}}\). Liczysz liczbę moli, a następnie patrzysz ile to gramów tej substancji. Wzory: \(\displaystyle{ n=C_{m} \cdot V}\).. Masa mola azotanu (V) potasu wynosi 101 g.


Jak nie będziesz rozumiał to pisz.. Pozdrawiam.
nieogarniamchemii_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 maja 2011, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: nieogarniamchemii_ »

Ok jakoś zrobiłem i powychodziło tak :


1.\(\displaystyle{ 18g - 60g}\)
\(\displaystyle{ x g - 100g}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{100 \cdot 18}{60} = 30g}\)

2. \(\displaystyle{ 40g - 100g}\)
\(\displaystyle{ x g - 400g}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{40g \cdot 400g}{100g} =160g}\)

3. \(\displaystyle{ 250g - 100%}\)
\(\displaystyle{ 50g-x%}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{100 \cdot 50}{250g} = 20 \%}\)

4. j/w w poście

5. \(\displaystyle{ ms= \frac{600g \cdot 20 \% }{100 \%} =120 g}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{120g}{600g-200g} \cdot 100 \% = 30 \%}\)

6. j/w w poście

Niestety 7 i 8 nie potrafię zrobić , wydaje mi się ,że to Czarna magia ;] , jeśli mógłbyś mi to bardziej wytłumaczyć byłbym wdzięczny . Dziękuje oczywiście za to co już wytłumaczyłeś .!
escony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 08:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Stężenia molowe i procentowe.

Post autor: escony »

Ok... Siodme zadanie.


Dane: masa wodorotlenku potasu:\(\displaystyle{ 5,6 g}\)Masa molowa wodorotlenku potasu wynosi: \(\displaystyle{ 56}\) g na mol
Czyli liczba moli to \(\displaystyle{ 0,1}\)mol.
Masz daną objętość którą zamieniasz na decymetry szescienne i masz\(\displaystyle{ 0,3 dm^{3}}\)
Teraz już wystarczy że podstawisz do wzoru na stężenie molowe wiedząc że jest to stosunek liczby moli substancji rozpuszczonej do objętości roztworu.

aha, zadanie 3. mały błąd bo tam 100 \(\displaystyle{ \%}\) stanowi masa roztworu czyli masa wody + masa substancji


Pozdrawiam. Teraz już powinieneś umieć zrobić zadanie 9.. Aha i pozdro ja też siedzę obecnie w łodzi teraz
ODPOWIEDZ