1) Oblicz, ile gramów wodoru zawiera 4,48 dm3 H2S
2) Do reakcji spalania potasu w tlenie użyto 2,24 dm3 tlenu. Ile gramów tlenku potasu powstało?
3) Oblicz, ile gramów azotanu(V) glinu powstanie w wyniku reakcji 0,2 mola tlenku glinu z kwasem azotowym (V)
4) W reaktorze zmieszano następujące objetosci gazów, odmierzonych w warunkach normalnych: 2dm3 azotu z 5 dm3 tlenu (powstało N2O3) Oblicz skład mieszaniny po reakcji
Zadania z moli
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 maja 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Zadania z moli
ad1.
Obliczamy masę molową:
\(\displaystyle{ M_{H_ {2}S} = 34 \frac{g}{mol}}\)
1 mol gazu doskonałego w warunkach normalnych ma objętość w przybliżeniu równą: \(\displaystyle{ 22,4dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1mol_{H_ {2}S} - 22,4 dm ^{3}}\)
Czyli na dobrą sprawę:
\(\displaystyle{ 34g_{H_ {2}S} - 22,4 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x - 4,48 dm ^{3}}\)
Z tego jak widzisz wyliczasz x i otrzymujesz odpowiedź.
ad2.
Najważniejszy jest standardowo zapis reakcji:
\(\displaystyle{ 4K + O_{2} \rightarrow 2K_{2}O}\)
Mamy teraz do czynienia ze stosunkami objętościowymi:
\(\displaystyle{ 4V : 1V : 2V}\)
Z zadania wiemy, że użyto \(\displaystyle{ 2,24dm^{3}}\) tlenu. A zatem znamy wartość 1 objętości.
Z zapisu reakcji i stosunków objętościowych teraz wynika, że po reakcji otrzymamy związek o objętości równej dwóm objętościom tlenu użytego w reakcji, a zatem:
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 4,48dm^{3}}\)
W zadaniu chcą jednak byśmy obliczyli ile to gram.
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 2 \cdot M_{K_ {2}O}}\)
Po przeliczeniu masy molowej mamy:
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 94g}\)
W takim razie biorąc pod uwagę warunki zadania natychmiast wynika proporcja:
\(\displaystyle{ 44,8dm^{3}_{K_{2}O} - 94g}\)
\(\displaystyle{ 4,48dm^{3}_{K_{2}O} - x}\)
x obliczasz znakomicie samemu.
ad 3.
Reakcja:
\(\displaystyle{ Al_{2}O_{3} + 6HNO_{3} \rightarrow 2Al(NO_{3})_{3} + 3H_{2}O}\)
Wiesz zatem, że do reakcji użyto 1 mola tlenku glinu i 6 moli kwasu azotowego (V) (co niespecjalnie Ci jest potrzebne), a w wyniku reakcji powstały 2 mole azotanu (V) glinu. Na podstawie tego można ułożyć proporcję:
\(\displaystyle{ 1mol_{Al_{2}O_{3}} - 2mol_{Al(NO_{3})_{3}}}\)
\(\displaystyle{ 0,2mol_{Al_{2}O_{3}} - x}\)
Wyliczasz x a następnie mnożysz przez masę molową 1 mola \(\displaystyle{ Al(NO_{3})_{3}}\) którą naturalnie liczysz przy pomocy układu okresowego.
ad 4.
Zapisz reakcję, zbadaj stosunki objętościowe i ustal ile decymetrów gazu powstanie.
Pamiętaj przede wszystkim o tym, że możesz przechodzić dowolnie pomiedzy molem, objętością, masą związku i ilością cząsteczek, tj:
\(\displaystyle{ 1 mol_{xyz} = 22,4dm^{3}_{xyz} = Xg_{xyz} = 6,02 \cdot 10^{23}}\)
Obliczamy masę molową:
\(\displaystyle{ M_{H_ {2}S} = 34 \frac{g}{mol}}\)
1 mol gazu doskonałego w warunkach normalnych ma objętość w przybliżeniu równą: \(\displaystyle{ 22,4dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1mol_{H_ {2}S} - 22,4 dm ^{3}}\)
Czyli na dobrą sprawę:
\(\displaystyle{ 34g_{H_ {2}S} - 22,4 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x - 4,48 dm ^{3}}\)
Z tego jak widzisz wyliczasz x i otrzymujesz odpowiedź.
ad2.
Najważniejszy jest standardowo zapis reakcji:
\(\displaystyle{ 4K + O_{2} \rightarrow 2K_{2}O}\)
Mamy teraz do czynienia ze stosunkami objętościowymi:
\(\displaystyle{ 4V : 1V : 2V}\)
Z zadania wiemy, że użyto \(\displaystyle{ 2,24dm^{3}}\) tlenu. A zatem znamy wartość 1 objętości.
Z zapisu reakcji i stosunków objętościowych teraz wynika, że po reakcji otrzymamy związek o objętości równej dwóm objętościom tlenu użytego w reakcji, a zatem:
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 4,48dm^{3}}\)
W zadaniu chcą jednak byśmy obliczyli ile to gram.
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 2 \cdot M_{K_ {2}O}}\)
Po przeliczeniu masy molowej mamy:
\(\displaystyle{ 2K_{2}O - 94g}\)
W takim razie biorąc pod uwagę warunki zadania natychmiast wynika proporcja:
\(\displaystyle{ 44,8dm^{3}_{K_{2}O} - 94g}\)
\(\displaystyle{ 4,48dm^{3}_{K_{2}O} - x}\)
x obliczasz znakomicie samemu.
ad 3.
Reakcja:
\(\displaystyle{ Al_{2}O_{3} + 6HNO_{3} \rightarrow 2Al(NO_{3})_{3} + 3H_{2}O}\)
Wiesz zatem, że do reakcji użyto 1 mola tlenku glinu i 6 moli kwasu azotowego (V) (co niespecjalnie Ci jest potrzebne), a w wyniku reakcji powstały 2 mole azotanu (V) glinu. Na podstawie tego można ułożyć proporcję:
\(\displaystyle{ 1mol_{Al_{2}O_{3}} - 2mol_{Al(NO_{3})_{3}}}\)
\(\displaystyle{ 0,2mol_{Al_{2}O_{3}} - x}\)
Wyliczasz x a następnie mnożysz przez masę molową 1 mola \(\displaystyle{ Al(NO_{3})_{3}}\) którą naturalnie liczysz przy pomocy układu okresowego.
ad 4.
Zapisz reakcję, zbadaj stosunki objętościowe i ustal ile decymetrów gazu powstanie.
Pamiętaj przede wszystkim o tym, że możesz przechodzić dowolnie pomiedzy molem, objętością, masą związku i ilością cząsteczek, tj:
\(\displaystyle{ 1 mol_{xyz} = 22,4dm^{3}_{xyz} = Xg_{xyz} = 6,02 \cdot 10^{23}}\)