stężenie procentowe, prawa gazowe - chemia

martyna373snk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 sty 2011, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx

stężenie procentowe, prawa gazowe - chemia

Post autor: martyna373snk »

1 )Masa dwóch litrów mieszaniny złożonej z wodoru i tlenu w temperaturze 278K i pod ciśnieniem 2,1 atm wynosi 2g. Wyliczyć skład objętościowy mieszaniny .

2) Ile cm3 15% roztworu HCl o gęstości 1,08 kg/dm3 należy rozcieńczyć wód w celu otrzymania 750cm3 0,5 M HCl .

Proszę o pomoc !
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

stężenie procentowe, prawa gazowe - chemia

Post autor: Inkwizytor »

1.
- Wyliczasz z Clapeyrona n, które wynosi \(\displaystyle{ n=n_H+n_O}\)
- Z drugiej strony \(\displaystyle{ m = m_H+m_O}\)
- Wiemy ponadto że \(\displaystyle{ m_x=n_x \cdot M_x}\)

Łączysz te 3 fakty

2.
Pamietaj że liczba moli substancji rozpuszczonej (lub jej masa - zalezy jak na to patrzymy) w czasie rozcieńczania nie zmienia sie
ODPOWIEDZ