a)metyloaminę od fenyloaminy
B)kwas masłowy od tłuszczów
Jak odróżnić
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
Jak odróżnić
a) metyloamina jest gazem, a fenyloamina - cieczą w temperaturze gazowej
b) różny odczyn - tłuszcze są obojętne, a kwasy - kwaśne:) Masłowy ma ponadto bardzo specyficzny zapach, który jak raz się poczuje, to już nigdy nie chce się mieć z nim do czynienia:) Oficjalnie można też próbe akroleinową - tłuszcze jej ulegają
b) różny odczyn - tłuszcze są obojętne, a kwasy - kwaśne:) Masłowy ma ponadto bardzo specyficzny zapach, który jak raz się poczuje, to już nigdy nie chce się mieć z nim do czynienia:) Oficjalnie można też próbe akroleinową - tłuszcze jej ulegają
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Jak odróżnić
- ponadto kwas łatwo zredukować do aldehydu, alkoholu
- tłuszcze ulegają odwracalnej hydrolizie kwasowej, a kwas masłowy nie
- zapewniam że aromat kwasu masłowego to perfuma w porównaniu do (dajmy na to) kw. walerianowego
- tłuszcze ulegają odwracalnej hydrolizie kwasowej, a kwas masłowy nie
- zapewniam że aromat kwasu masłowego to perfuma w porównaniu do (dajmy na to) kw. walerianowego