Witam serdecznie!
Mam dane, że siarczan (IV) miedzi (II). Jak ustalić, że wzór powinien być \(\displaystyle{ CuSO _{3}}\) ?
Czy istnieje jakaś reguła, czy należy nauczyć się tego na pamięć? Próbowałem metody "na krzyż" oraz dzielenia pierwszego przez drugi i nic. Proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie, abym mógł to zrozumieć. Z góry dziękuje.
Jak ustalić indeks stechiometryczny ?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Jak ustalić indeks stechiometryczny ?
Analogicznie do kwasu siarkowego (IV) - \(\displaystyle{ \rm{H_2SO_3}}\):
\(\displaystyle{ \rm{H_2SO_3 \longrightarrow 2 H^{+} + SO_3^{2-}}}\)
Aby powstała cząsteczka, nie jon, ładunki muszą się zrównać. Miedź ma wartościowość II - a zatem jest postaci w \(\displaystyle{ \rm{Cu^{2+}}\) i pasuje jak ulał .
Natomiast w przypadku innych wartościowości, np. niech będzie to jakiś nieznany metal o postaci \(\displaystyle{ \rm{X_?^{n+}}}\) i wartościowości \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ \rm{X_?SO_3 \longrightarrow ? X^{n+} + SO_3^{2-}}}\)
Aby się wszystko zgadzało: \(\displaystyle{ \rm{? \cdot n = 1 \cdot 2 \Rightarrow ? = \frac{2}{n}}}\)
W przypadku liczb nieparzystych - wiadomo, mnożymy przez \(\displaystyle{ n}\), by współczynniki nie były ułamkami.
\(\displaystyle{ \rm{H_2SO_3 \longrightarrow 2 H^{+} + SO_3^{2-}}}\)
Aby powstała cząsteczka, nie jon, ładunki muszą się zrównać. Miedź ma wartościowość II - a zatem jest postaci w \(\displaystyle{ \rm{Cu^{2+}}\) i pasuje jak ulał .
Natomiast w przypadku innych wartościowości, np. niech będzie to jakiś nieznany metal o postaci \(\displaystyle{ \rm{X_?^{n+}}}\) i wartościowości \(\displaystyle{ n}\):
\(\displaystyle{ \rm{X_?SO_3 \longrightarrow ? X^{n+} + SO_3^{2-}}}\)
Aby się wszystko zgadzało: \(\displaystyle{ \rm{? \cdot n = 1 \cdot 2 \Rightarrow ? = \frac{2}{n}}}\)
W przypadku liczb nieparzystych - wiadomo, mnożymy przez \(\displaystyle{ n}\), by współczynniki nie były ułamkami.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Jak ustalić indeks stechiometryczny ?
Dziękuję za zajęcie się moim problemem, ale nie do końca potrafiłem precyzyjnie opisać moją niewiedzę. Chodziło mnie o to jak posiadając w/w wartości ustalić ostateczny wzór. Ten, który wyżej podałem znalazłem w internecie. Będę bardzo wdzięczny o uzupełnienie mojej niewiedzy.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Jak ustalić indeks stechiometryczny ?
Muszą się zgadzać ładunki - znamy ilość (\(\displaystyle{ 1}\)), wartościowość reszty kwasowej siarczanu (IV), oraz wartościowość metalu (II).
\(\displaystyle{ \textrm{Wartościowość miedzi }\cdot\textrm{ liczba atomów miedzi miedzi } = \textrm{Wartościowość reszty kwasowej }\cdot\textrm{ ilość reszt kwasowych}}\)
Podstawiamy to, co wiemy - nie znamy liczby atomów miedzi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot n = 2 \cdot 1}\)
Stąd \(\displaystyle{ n=1}\).
\(\displaystyle{ \textrm{Wartościowość miedzi }\cdot\textrm{ liczba atomów miedzi miedzi } = \textrm{Wartościowość reszty kwasowej }\cdot\textrm{ ilość reszt kwasowych}}\)
Podstawiamy to, co wiemy - nie znamy liczby atomów miedzi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot n = 2 \cdot 1}\)
Stąd \(\displaystyle{ n=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy