Treść zadania od znajomego. Trochę mało zrozumiałe dla mnie , może ktoś będzie wiedział. Będę wdzięczny za pomoc.
Do 300 cm3 15% roztworu cukru o gęstości 1,25 8/cm3(kreska ułamkowa)
dosypano 100 g cukru. Roztwór lekko podgrzano, wypieczono do momentu
rozpuszczenia cukru. Oblicz stężenie % otrzymanego roztworu.
Oblicz stężenie roztworu
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Oblicz stężenie roztworu
Masę roztworu pierwszego liczysz mnożąc gęstość i objętość. Ze wzoru na stężenie procentowe można obliczyć początkową masę substancji w roztworze:
\(\displaystyle{ m _{s}= \frac{Cp \cdot m _{r} }{100}}\)
Później do masy roztworu dodajesz 100g i do masy substancji dodajesz 100g i z nowych danych obliczasz końcowe stężenie procentowe.
\(\displaystyle{ m _{s}= \frac{Cp \cdot m _{r} }{100}}\)
Później do masy roztworu dodajesz 100g i do masy substancji dodajesz 100g i z nowych danych obliczasz końcowe stężenie procentowe.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy