Pentahydrat siarczanu (VI) miedzi (II)

uszaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 30 paź 2010, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie
Podziękował: 5 razy

Pentahydrat siarczanu (VI) miedzi (II)

Post autor: uszaty91 »

Mam kilka zadań dotyczących \(\displaystyle{ CuSO_{4} * 5H_{2}O}\).
Problemem jednak nie są same zadania ale tylko reakcje w nich zachodzące. Po prostu nie wiem jak zachodzą

Oto zadania:
1. Ile moli pentahydratu siarczanu(VI) miedzi(II) można otrzymać z 50 g metalicznej miedzi, działając stężonym kwasem siarkowym(VI)? Ile w warunkach normalnych wydzieli się \(\displaystyle{ dm^{3} SO_{2}}\)?
2. Ile gramów \(\displaystyle{ CuSO_{4} * 5H_{2}O}\) można otrzymać z 50 g malachitu o wzorze \(\displaystyle{ CuCO_{3} * Cu(OH)_{2}}\), jeśli wiadomo, że wydajność tej reakcji wynosi \(\displaystyle{ 97 \%}\)
3. 10 g metalicznej miedzi rozpuszczono w kwasie azotowym(V). Po odparowaniu nadmiaru kwasu i wody otrzymano 35 g \(\displaystyle{ CuSO_{4} *5 H_{2}O}\). Jaka jest wydajność tej reakcji?
4. 5,00 kg bezwodnego siarczanu(VI) miedzi(II) zawierającego 3,7 % zanieczyszczeń oczyszczono przez jednokrotną krystalizację tracąc przy tym 7 % w odniesieniu do naważki wyjściowej. Wiedząc, że 100 g wody może rozpuścić w temperaturze 0 °C 14,3 g bezwodnego siarczanu(VI) miedzi(II), obliczyć ile otrzymano dm3 nasyconego roztworu o gęstości 1,1 kg/dm3

Proszę tylko o reakcje.-- 11 mar 2011, o 23:03 --Kurczę nadal siedzę przy tych ćwiczeniach i są do nich odp.
Kolejno:
1: \(\displaystyle{ 0,786 mola, 17,63 dm^{3}}\)
2: \(\displaystyle{ 109,53 g}\)
3: \(\displaystyle{ 92,04 \%}\)
4: \(\displaystyle{ 32,4 dm^{3}}\)

I tak sobie myślę czy w tych dwóch zadaniach nie będą normalne rekacje?
1. \(\displaystyle{ Cu + 2H{2}SO_{4} = CuSO_{4} + SO_{2} + 2H_{2}0}\)
3. \(\displaystyle{ Cu + 4HNO_{3} = Cu(NO_{3})_{2} + 2NO_{2} + 2H_{2}O}\)

Bo po podstawieniu moli do soli a gram jako uwodniona sól odpowiedzi się zgadzają.
Tylko w 3 to nie wiem jaka jest reakcja a 4 nie robiłem jeszcze.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Pentahydrat siarczanu (VI) miedzi (II)

Post autor: Inkwizytor »

- w 4 reakcji nie ma
- w 3 równanie dobrze
- w 2 równanie niepotrzebne z mola malachitu ile moli penhydratu otrzymasz? Porównaj wzory początkowy i końcowy. Przemiany po drodze są nieistotne.
- w 1 równanie dobrze

tylko wstawiaj strzałkę zamiast znaku "="
ODPOWIEDZ