Oblicz stężenie molowe poszczególnych jonów w 0,5-molowych roztworach:
a)\(\displaystyle{ Al_2(SO_4)_3}\)
b)\(\displaystyle{ Ca(OH)_{2 (aq)}}\)
c)\(\displaystyle{ NH_3 \cdot H_2O}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 1 \%}\)
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Stężenie molowe jonów
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Stężenie molowe jonów
Aha, już rozumiem.
Czyli np. w pierwszym przykładzie będzie \(\displaystyle{ \left[ Al ^{3+} \right] = 1 \frac{mol}{dm^3}}\),
a \(\displaystyle{ \left[ SO_4 ^{2-} \right] = 1,5 \frac{mol}{dm^3}}\) ?
Czyli np. w pierwszym przykładzie będzie \(\displaystyle{ \left[ Al ^{3+} \right] = 1 \frac{mol}{dm^3}}\),
a \(\displaystyle{ \left[ SO_4 ^{2-} \right] = 1,5 \frac{mol}{dm^3}}\) ?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenie molowe jonów
tak, GDY stopień dysocjacji wynosi 100%, ale w naszym przypadku jest tylko 1% Co trzeba jeszcze zrobic? (początek dobry)
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Stężenie molowe jonów
Wiem, że \(\displaystyle{ \alpha = \frac{C_{zdys}}{C_{roztw}}}\)
Czyli \(\displaystyle{ C_{zdys}=C_{roztw} \cdot \alpha}\).
Czyli stężenia Al i SO4 mam podzielić na 100?
Czyli \(\displaystyle{ C_{zdys}=C_{roztw} \cdot \alpha}\).
Czyli stężenia Al i SO4 mam podzielić na 100?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy