Cześć!
Na prośbę koleżanki piszę na Waszym forum zapytanie.
Czy mógłby mi ktoś napisać reakcję spalania pentanu i nonanu, tylko łopatologicznie (kompletną, bez żadnego podstawiania) ??
Z góry dziękuję za pomoc !!
Pozdrawiam
Mikołaj
Reakcja spalania pentanu i nonanu
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Reakcja spalania pentanu i nonanu
Ale jakiego spalania? Czy wszystkie typy?
Zrobię najpierw dla pentanu \(\displaystyle{ C_{5}H_{12}}\)
1)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+8O_{2}--> 5CO_{2}+6H_{2}O}\)-spalanie całkowite
2)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+\frac{11}{2}O_{2}--> 5CO+6H_{2}O}\)-półspalanie
3)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+3O_{2}--> 5C+6H_{2}O}\)-spalanie niecałkowite
Zrobię najpierw dla pentanu \(\displaystyle{ C_{5}H_{12}}\)
1)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+8O_{2}--> 5CO_{2}+6H_{2}O}\)-spalanie całkowite
2)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+\frac{11}{2}O_{2}--> 5CO+6H_{2}O}\)-półspalanie
3)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+3O_{2}--> 5C+6H_{2}O}\)-spalanie niecałkowite
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 gru 2006, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Reakcja spalania pentanu i nonanu
Dzięki, o takie coś Jej chodziło.ariadna pisze:Ale jakiego spalania? Czy wszystkie typy?
Zrobię najpierw dla pentanu \(\displaystyle{ C_{5}H_{12}}\)
1)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+8O_{2}--> 5CO_{2}+6H_{2}O}\)-spalanie całkowite
2)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+\frac{11}{2}O_{2}--> 5CO+6H_{2}O}\)-półspalanie
3)\(\displaystyle{ C_{5}H_{12}+3O_{2}--> 5C+6H_{2}O}\)-spalanie niecałkowite
Jeżeli nie sprawiłoby Ci to problemu, prosiłbym o przedstawienie, reakcji spalania nonanu
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Mikołaj
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Reakcja spalania pentanu i nonanu
\(\displaystyle{ C_{9}H_{20} + 14O_{2} 9CO_{2} + 10H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 2C_{9}H_{20} + 19O_{2} 18CO + 20H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ C_{9}H_{20} + 5O_{2} 9C + 10H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 2C_{9}H_{20} + 19O_{2} 18CO + 20H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ C_{9}H_{20} + 5O_{2} 9C + 10H_{2}O}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 gru 2006, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Reakcja spalania pentanu i nonanu
Tobie, też bardzo dziękuję !!goldenka pisze:\(\displaystyle{ C_{9}H_{20} + 14O_{2} 9CO_{2} + 10H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 2C_{9}H_{20} + 19O_{2} 18CO + 20H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ C_{9}H_{20} + 5O_{2} 9C + 10H_{2}O}\)
Punkt, za pomoc
Pozdrawiam
Mikołaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Reakcja spalania pentanu i nonanu
Witam !
Mam taka prozbe , oczywisnie jak by to niebyl problem to moze ktos podal mi to samo co wyzej ale dla Hektanu i Oktanu
Bardzo byl bym wdzieczny
Z gory wielkie dzieki c(:
Mam taka prozbe , oczywisnie jak by to niebyl problem to moze ktos podal mi to samo co wyzej ale dla Hektanu i Oktanu
Bardzo byl bym wdzieczny
Z gory wielkie dzieki c(: