stężenie i odczyn

ewelana56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielone wzgórze
Podziękował: 5 razy

stężenie i odczyn

Post autor: ewelana56 »

1. Oblicz stężenie molowe roztworu Ba(OH)2 jeżeli stopień dysocjacji wynosi 2% a stężenie jonów wodorotlenkowych wynosi 0,1mol/dm^3.

2.Jaki odczyn ma roztwór 10 cm^3 1 molowego kwasu azotowego (V) z 10 g 40% roztworu NaOH?
Awatar użytkownika
Cervus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 lut 2011, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łuków
Podziękował: 1 raz

stężenie i odczyn

Post autor: Cervus »

1.

[OH-] = 0,1 mol/dm3
Alpha = C(zdysocjowanych/C(całkowite)
Alfa = 2%=0,02

0,02=0,1/Cc
Cc= 5Mol/dm3

Stężenie Ba(OH)2 = 5mol/dm3

2. HNO3 + NaOH --> NaNO3 + H2O
Obliczamy liczbę moli wprowadzonych substancji i porównujemy co przereaguje w całości.
Substancja której dodano w nadmiarze pozostanie nieprzereagowana i od niej będzie zależeć odczyn.

1mol/dm3=Xmol/0,01dm3
X=0,01mol HNO3

40%NaOH=0,4
0,4=XgNaOH/10g r-ru
X=4gNaOH

n=m/M
MNaOH=23+16+1=40g/mol
nNaOH=4g/40g/mol=0,1mol

nNaOH>nHNO3 więc odczyn będzie zasadowy
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

stężenie i odczyn

Post autor: Inkwizytor »

Cervus pisze: nNaOH>nHNO3 więc odczyn będzie zasadowy
W tym wniosku końcowym trzeba wyraźnie zaznaczyć, że na podstawie równania reakcji w którym stosunek molowy reagentów wynosi 1:1. Gdyby ten stosunek był inny wówczas taka nierówność niekoniecznie musiałaby oznaczać iż na końcu będzie odczyn zasadowy
ODPOWIEDZ