Mam za zadanie obliczyc stezenie kwasu jesli do 15 ml buforu octanowego 0,5molowego o pH=5,6 dodano:
a 100µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
b 300µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
c 500µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
nie jestem pewnien jakim sposobem to liczyc ;/ wystarczy normalnie krzyzowo? czy nalezy uzyc jakies wzory powiazane z pH?
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
hej!tedd pisze:Mam za zadanie obliczyc stezenie kwasu jesli do 15 ml buforu octanowego 0,5molowego o pH=5,6 dodano:
a 100µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
b 300µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
c 500µl kwasu foliowego o stezeniu 0,00001\(\displaystyle{ \frac{mol}{dm^3}}\)
nie jestem pewnien jakim sposobem to liczyc ;/ wystarczy normalnie krzyzowo? czy nalezy uzyc jakies wzory powiazane z pH?
Ani pH, ani stężenie buforu nie ma tu nic do rzeczy, ma Cię po prostu wpędzić w takie dylematy jakie masz! Liczysz normalnie, pamiętając o tym, że końcowa objętość roztworu (po zmieszaniu) wynosi:
a)15ml+0.1ml=15.1ml (końcowe stęż = 0.0000000662 M)
b)15.3ml (końcowe stęż = 0.000000196 M)
c)15.5ml (końcowe stęż = 0.0000003226 M)
Poza tym, ponieważ w buforze octanowym jest KWAS octowy należy w zadaniu sprecyzować, że chcesz policzyć stężenie kwasu foliowego
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
Ani tego, ani tego. Jeśli dolejemy kwasu foliowego do roztworu buforu octanowego to po prostu liczymy pH ROZTWORU tejże mieszaniny. Tak więc nie liczymy pH żadnego z tych kwasów.pesel pisze: Poza tym, ponieważ w buforze octanowym jest KWAS octowy należy w zadaniu sprecyzować, że chcesz policzyć stężenie kwasu foliowego
Poza tym na mój gust przy takich ilościach tak słabego kwasu jakim jest kwas foliowy, pH buforu nie zmieni się. Albo inaczej: zmieni w tak znikomym stopniu że i tak nasze zaokrąglenie tego nie uwzględni. Wszak taka rola buforu by trzymac pH.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
hej!Inkwizytor pisze:Ani tego, ani tego. Jeśli dolejemy kwasu foliowego do roztworu buforu octanowego to po prostu liczymy pH ROZTWORU tejże mieszaniny. Tak więc nie liczymy pH żadnego z tych kwasów.pesel pisze: Poza tym, ponieważ w buforze octanowym jest KWAS octowy należy w zadaniu sprecyzować, że chcesz policzyć stężenie kwasu foliowego
Poza tym na mój gust przy takich ilościach tak słabego kwasu jakim jest kwas foliowy, pH buforu nie zmieni się. Albo inaczej: zmieni w tak znikomym stopniu że i tak nasze zaokrąglenie tego nie uwzględni. Wszak taka rola buforu by trzymac pH.
What are you talking about? Kto prosił o policzenie pH przed lub po zmieszaniu?? Kto napisał, że bufor pH nie utrzyma? Doczytałeś się czegoś czego nikt nigdzie nie napisał i sam udzieliłeś sobie odpowiedzi na problem, którego nikt nie poruszył.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
1. I po co te nerwy?
2. Jeśli nie liczymy pH, ani w żaden sposób nie uwzględniamy obecności bufora, to całe zadanie jest pozbawione sensu. Równie dobrze można po prostu dolać 15ml wody.
3. Staraj się bardzo niskie stężenia roztworów podawać w notacji wykładniczej. Zapis z taką ilością zer po przecinku jest nieczytelny, utrudnia interpretację wyników oraz niesie ze sobą ryzyka popełnienia błędu w przepisywaniu.
2. Jeśli nie liczymy pH, ani w żaden sposób nie uwzględniamy obecności bufora, to całe zadanie jest pozbawione sensu. Równie dobrze można po prostu dolać 15ml wody.
3. Staraj się bardzo niskie stężenia roztworów podawać w notacji wykładniczej. Zapis z taką ilością zer po przecinku jest nieczytelny, utrudnia interpretację wyników oraz niesie ze sobą ryzyka popełnienia błędu w przepisywaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
obliczenie stezenia po zmieszniu 2 roztworow
hej!Inkwizytor pisze:1. I po co te nerwy?
2. Jeśli nie liczymy pH, ani w żaden sposób nie uwzględniamy obecności bufora, to całe zadanie jest pozbawione sensu. Równie dobrze można po prostu dolać 15ml wody.
3. Staraj się bardzo niskie stężenia roztworów podawać w notacji wykładniczej. Zapis z taką ilością zer po przecinku jest nieczytelny, utrudnia interpretację wyników oraz niesie ze sobą ryzyka popełnienia błędu w przepisywaniu.
Ad1. No comments!
Ad2. Zadanie absolutnie nie jest pozbawione sensu - przecież udało się poprawnie rozwiązać, czyż nie. Ten sam wynik będzie oczywiście jak dodamy 15ml wody (czy czegokolwiek co z foliowym nie przereaguje) tyle tylko, że jak widać z pierwszego postu tego topiku podano nadmiar danych (brakuje tylko temperatury buforu ciśnienia zewnętrznego i obecności wskaźnika ) żeby ucznia/studenta zamotać, aby nie wiedział czy te dane trzeba gdzieś wykorzystać ("jejku w jakim wzorze to było") i w jaki sposób.
Ad3. I tu się z Tobą zgodzę. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że autor topiku w zadaniu stosował taką właśnie formę
A odpowiedziałem na Twój post bo był po prostu off topic (vide pierwszy post tego tematu).