Ustal skład grupy alkinowej w tym kwasie
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
Ustal skład grupy alkinowej w tym kwasie
W celu zobojętnienia 6,6g pewnego kwasu alkanowego zużyto \(\displaystyle{ 50cm ^{3}}\) roztworu KOH o stężeniu \(\displaystyle{ 1,5mol*dm ^{-3}}\).Ustal skład grupy alkinowej w tym kwasie.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Ustal skład grupy alkinowej w tym kwasie
1. Przyjmujesz że kwas karboksylowy ma wzór ogólny \(\displaystyle{ RCOOH}\)
gdzie R to szukana grupa ALKILOWA.
2. Piszesz równanie reakcji \(\displaystyle{ RCOOH +KOH \rightarrow ...}\)
3. Odczytujesz stosunek molowy reagentów
4. Wyliczasz liczbę moli KOH jaką zużyto do zobojętnienia
5. Z punktu 3. i 4. wyliczasz liczbę moli kwasu
6. Z punktu 5. i masy danej w zadaniu znajdujesz masę molową kwasu
7. na podstawie 6. oraz zakładając że \(\displaystyle{ R = C_nH_{2n+1}}\) oraz znając masy molowe węgla, tlenu i wodoru znajdujesz n.
Koniec zadania
gdzie R to szukana grupa ALKILOWA.
2. Piszesz równanie reakcji \(\displaystyle{ RCOOH +KOH \rightarrow ...}\)
3. Odczytujesz stosunek molowy reagentów
4. Wyliczasz liczbę moli KOH jaką zużyto do zobojętnienia
5. Z punktu 3. i 4. wyliczasz liczbę moli kwasu
6. Z punktu 5. i masy danej w zadaniu znajdujesz masę molową kwasu
7. na podstawie 6. oraz zakładając że \(\displaystyle{ R = C_nH_{2n+1}}\) oraz znając masy molowe węgla, tlenu i wodoru znajdujesz n.
Koniec zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ustal skład grupy alkinowej w tym kwasie
Najpierw rozwiąznie potem uwagi:Inkwizytor pisze:1. Przyjmujesz że kwas karboksylowy ma wzór ogólny \(\displaystyle{ RCOOH}\)
gdzie R to szukana grupa ALKILOWA.
2. Piszesz równanie reakcji \(\displaystyle{ RCOOH +KOH \rightarrow ...}\)
3. Odczytujesz stosunek molowy reagentów
4. Wyliczasz liczbę moli KOH jaką zużyto do zobojętnienia
5. Z punktu 3. i 4. wyliczasz liczbę moli kwasu
6. Z punktu 5. i masy danej w zadaniu znajdujesz masę molową kwasu
7. na podstawie 6. oraz zakładając że \(\displaystyle{ R = C_nH_{2n+1}}\) oraz znając masy molowe węgla, tlenu i wodoru znajdujesz n.
Koniec zadania
RCOOH reaguje z KOH w stosunku molowym 1:1. KOH mamy 0.05*1.5=0.075mola, a więc tego 6.6g tego kwasu to 0.075mola, czyli masa molowa kwasu 88g/mol. Grupa karboksylowa -COOH ma "masę molową" 45 g/mol czyli na owo R pozostaje 88-45=43. Możesz teraz rozwiązać równanie albo na piechotę sprawdzając kolejne (jak to nazwałeś "alkanowe" co jest dalekie od precyzji) alkile:
a) może R to -CH3? Nie bo "masa molowa -CH3" to tylko 15.
b) może R to CH3-CH2-? Nie bo "masa molowa CH3-CH2-" to tylko 29.
c) może R to CH3-CH2-CH2? Tak bo "masa molowa CH3-CH2-CH2-" to właśnie 43.
A ewentualnie równanie: "Masa molowa" tego R- wynosi 12*n+ (2n+1) (gdzie n liczba węgli w łańcuchu) czyli
12*n+ 2n +1 = 43
14n=42
n=3
Przy większych masach molowych szukanego kwasu mogą pojawić się inne możliwości (kwasy wielokarboksylowe, alkile rozgałęzione (izomery)). Ale przy tak małej masie molowej (88) chyba innej możliwości nie ma.