stężenie jonów wodorowych

agusSia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 30 mar 2008, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

stężenie jonów wodorowych

Post autor: agusSia »

W pewnym roztworze stężenie jonów wodorowych jest sto razy mniejsze ,niż stężenie jonów \(\displaystyle{ OH^-}\) .Ile wynosi \(\displaystyle{ pH}\) roztworu?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 13:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kapustnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 lut 2011, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

stężenie jonów wodorowych

Post autor: Kapustnik »

Aby pH roztworu było obojętne, ilość jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\) musi być równa ilości jonów \(\displaystyle{ OH^{-}}\). Gdy ilość jednych jonów będzie dziesięciokrotnie (\(\displaystyle{ 10^{1}}\)) większa od tych drugich, wtedy pH będzie się różniło o 1 od wartości obojętniej(wartość obojętna - \(\displaystyle{ pH=7}\)). W przypadku kiedy będzie to różnica stukrotna(\(\displaystyle{ 10^{2}}\)), pH będzie się różniło o 2 od wartości obojętniej. Jeżeli odczyn roztworu jest zasadowy (przewyższają jony \(\displaystyle{ OH^{-}}\)), \(\displaystyle{ pH>7}\). Jeżeli kwasowy - \(\displaystyle{ pH<7}\). Więc odczyn roztworu będzie równy \(\displaystyle{ pH=9}\).
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

stężenie jonów wodorowych

Post autor: Inkwizytor »

Kapustnik pisze:Więc odczyn roztworu będzie równy \(\displaystyle{ pH=9}\).
Niestety jest to błedna odpowiedź. Odsyłam do wzoru na iloczyn jonowy wody
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stężenie jonów wodorowych

Post autor: pesel »

Kapustnik pisze:Aby pH roztworu było obojętne, ilość jonów \(\displaystyle{ H ^{+}}\) musi być równa ilości jonów \(\displaystyle{ OH^{-}}\). Gdy ilość jednych jonów będzie dziesięciokrotnie (\(\displaystyle{ 10^{1}}\)) większa od tych drugich, wtedy pH będzie się różniło o 1 od wartości obojętniej(wartość obojętna - \(\displaystyle{ pH=7}\)). W przypadku kiedy będzie to różnica stukrotna(\(\displaystyle{ 10^{2}}\)), pH będzie się różniło o 2 od wartości obojętniej. Jeżeli odczyn roztworu jest zasadowy (przewyższają jony \(\displaystyle{ OH^{-}}\)), \(\displaystyle{ pH>7}\). Jeżeli kwasowy - \(\displaystyle{ pH<7}\). Więc odczyn roztworu będzie równy \(\displaystyle{ pH=9}\).
hej!
Jak pH=9 to pOH=14-9=5 czyli [OH-]=10^-5 ale [H+]=10^-9 czyli 1000 razy mniej niż [OH-] a więc Twoja odpowiedź jest zła (Warto zapamiętać, że zmianie pH zawsze towarzyszy zmiana pOH (patrz wzory niżej), to tak jak masz kiełbasę o długości 14cm, jakbyś nie kroił na dwa kawałki to suma obu kawałków zawsze jest 14). U Ciebie pOH zmieniło się z 7 na 9 ale wtedy pH nie pozostało na 7 a spadło do 5. Kiełbasa!)

Bez liczenia roztwór o pH=8 będzie ok. popatrzmy pH=8 to [H+]=10^-8 wtedy pOH=6 i [OH-]=10^-6 czyli 100 razy więcej.

A jak chcesz liczyć to szukasz rozwiązania układu równań:

1) pH+pOH=14
2) [OH-]/[H+]=100 logarytmujemy stronami lg[OH-]+lg[H+]=2 czyli -(-lg[OH-]-lg[H+])=2 czyli pH-pOH=2

pH+pOH=14
pH-pOH=2

rozwiązania trywialne: pOH=6 a pH=8
ODPOWIEDZ