ZAD 1.
Podczas ogrzewania 108.3 g tlenku rtęci(II) Hgo powstaje 5.3 dm^3 tlenu oraz rtęć. Ile gramów rtęci tworzy się w tej reakcji?
Zad 2
Jaką objętość zajmują produkty gazowe, któe powstają w czasie rozkładu 0,25 mola wodorowęglanu amonu?
obliczenia na podstawie równań reakcji chem.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Pomógł: 4 razy
obliczenia na podstawie równań reakcji chem.
1) Reakcja: 2HgO --> 2 Hg + O2. Zakładam warunki normalne. Wtedy liczba moli tlenu, to 5,3/22,4 = 0,237 mola. Z reakcji układam proporcję:
1 mol O2 - 2 mole Hg
0,237 moli O2 - x moli Hg i wychodzi, że x = 0,237*2 = 0,474 moli Hg
Masa molowa Hg to 200,59 g/mol, czyli masa rtęci powstałej w reakcji to: 0,474*200,59 = 47,54 g.
2)NH4HCO3 --> NH3 + CO2 + H2O
Z reakcji wynika, że stosunek molowy substratu do produktów jest 1:1:1:1, zatem skoro mamy 0,25 mola NH4HCO3, to będzie on wynosił 0,25:0,25:0,25:0,25, więc powstanie 0,75 mola produktów gazowych, które w warunkach normalnych będą miały objętość 0,75*22,4 = 16,8 dm^3.
1 mol O2 - 2 mole Hg
0,237 moli O2 - x moli Hg i wychodzi, że x = 0,237*2 = 0,474 moli Hg
Masa molowa Hg to 200,59 g/mol, czyli masa rtęci powstałej w reakcji to: 0,474*200,59 = 47,54 g.
2)NH4HCO3 --> NH3 + CO2 + H2O
Z reakcji wynika, że stosunek molowy substratu do produktów jest 1:1:1:1, zatem skoro mamy 0,25 mola NH4HCO3, to będzie on wynosił 0,25:0,25:0,25:0,25, więc powstanie 0,75 mola produktów gazowych, które w warunkach normalnych będą miały objętość 0,75*22,4 = 16,8 dm^3.