Witajcie, odrazu powiem że moja wiedza z chemii jest zerowa dlatego szukam
pomocy
w kolejnym zadaniu które muszę umieć na egzamin który planuję jakoś zaliczyć!
zad:
jaką objętość w \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) 40% roztworu kwasu azotowego V o gęstości \(\displaystyle{ 1,25g/cm ^{3}}\) nalezy odmierzyć aby przygotować \(\displaystyle{ 100 cm ^{3}}\) ?
Jeśli ktoś pomoże mi to zadanie zrozumieć będę ogromnie wdzięczna.
stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 11:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: DG
- Pomógł: 1 raz
stężenie procentowe
ja bym to zrobiła tak
zakładamy że \(\displaystyle{ 40 \%}\) to procenty wagowe, więc \(\displaystyle{ 40 g}\) w \(\displaystyle{ 100g}\) r-ru
ze wzoru na gęstość \(\displaystyle{ d= \frac{m}{v}}\)
przekształcamy \(\displaystyle{ V= \frac{m}{d}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{40}{1,25} \\
V-100\%\\
x-40\%}\)
zakładamy że \(\displaystyle{ 40 \%}\) to procenty wagowe, więc \(\displaystyle{ 40 g}\) w \(\displaystyle{ 100g}\) r-ru
ze wzoru na gęstość \(\displaystyle{ d= \frac{m}{v}}\)
przekształcamy \(\displaystyle{ V= \frac{m}{d}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{40}{1,25} \\
V-100\%\\
x-40\%}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 13:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Pomógł: 4 razy
stężenie procentowe
To nie są \(\displaystyle{ \%}\) wagowe. Gdyby tak było nie podaliby gęstości roztworu. Ona jest po to, aby z objętości wyliczyć masę. Tego zadania nie da się zrobić, bo brak jest stężenia molowego roztworu, który ma być zrobiony (tego co ma być go \(\displaystyle{ 100 cm^3}\)). Ponieważ go nie mam założę, że jest ono powiedzmy \(\displaystyle{ 0,5 \frac{mol}{dm^3}}\). Wtedy:
1) wyznaczam liczbę moli kwasu w roztworze, który mam zrobić: \(\displaystyle{ V=100 cm^3 = 0,1 dm^3}\). \(\displaystyle{ C = 0,5 \frac{mol}{dm^3}}\). Liczba moli \(\displaystyle{ HNO_3: \ n= C \cdot V = 0,1 \cdot 0,5 = 0,05 \ mola}\).
2) Wyznaczam masę molową \(\displaystyle{ HNO_3: \ 1+14+3 \cdot 16 = 63 \frac{g}{mol}}\)
3) Przeliczam liczbę moli kwasu na masę: \(\displaystyle{ 0,05 \cdot 63 = 3,15 g}\)
4) Zakładam, że mam \(\displaystyle{ 1000 cm^3}\) roztworu \(\displaystyle{ HNO_3}\) i obliczam masę roztworu (mr) i masę kwasu w roztworze \(\displaystyle{ (ms): mr = d \cdot V = 1,25 \cdot 1000 = 1250 g}\); \(\displaystyle{ ms=0,4 \cdot 1250 = 500 g}\)
5) Układam proporcję i obliczam potrzebną objętość \(\displaystyle{ 40\% HNO_3}\):
\(\displaystyle{ 1000 cm^3 \ 40\% HNO_3 - 500 g HNO_3\\
x cm^3 \ 40\% HNO_3 - 3,15 g HNO_3\\
x= 1000 \cdot \frac{3,15}{500} = 6,26 cm^3 40\% HNO_3}\)
1) wyznaczam liczbę moli kwasu w roztworze, który mam zrobić: \(\displaystyle{ V=100 cm^3 = 0,1 dm^3}\). \(\displaystyle{ C = 0,5 \frac{mol}{dm^3}}\). Liczba moli \(\displaystyle{ HNO_3: \ n= C \cdot V = 0,1 \cdot 0,5 = 0,05 \ mola}\).
2) Wyznaczam masę molową \(\displaystyle{ HNO_3: \ 1+14+3 \cdot 16 = 63 \frac{g}{mol}}\)
3) Przeliczam liczbę moli kwasu na masę: \(\displaystyle{ 0,05 \cdot 63 = 3,15 g}\)
4) Zakładam, że mam \(\displaystyle{ 1000 cm^3}\) roztworu \(\displaystyle{ HNO_3}\) i obliczam masę roztworu (mr) i masę kwasu w roztworze \(\displaystyle{ (ms): mr = d \cdot V = 1,25 \cdot 1000 = 1250 g}\); \(\displaystyle{ ms=0,4 \cdot 1250 = 500 g}\)
5) Układam proporcję i obliczam potrzebną objętość \(\displaystyle{ 40\% HNO_3}\):
\(\displaystyle{ 1000 cm^3 \ 40\% HNO_3 - 500 g HNO_3\\
x cm^3 \ 40\% HNO_3 - 3,15 g HNO_3\\
x= 1000 \cdot \frac{3,15}{500} = 6,26 cm^3 40\% HNO_3}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 13:15 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Pomógł: 4 razy
stężenie procentowe
Można, ale tak jest szybciej,a jak ktoś wie o co chodzi to i bez Latexa załapie:)