Witam ,
Pilnie potrzebuję rozwiązanie tego zadania aby zrozumieć inne .
jaką objętość (w \(\displaystyle{ cm ^{3}}\))25% roztworu amoniaku o gestosci 0,998g/\(\displaystyle{ cm ^{3}}\) należy odmierzyć aby przygotować 100 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\)roztworu o stężeniu 0,1 mol/\(\displaystyle{ dm ^{3}}\) ?
będę wdzięczna za chociaż małą podpowiedz .
stężenia molowe,procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 193
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 16 razy
stężenia molowe,procentowe
Zamieńmy stęż. proc na stęż. mol.:
\(\displaystyle{ C _{p}=25 \% / d=0,998 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} \cdot 0,998 \frac{g}{cm ^{3} } =998g}\)
Proporcja masy:
\(\displaystyle{ 100 g - 25 g NH _{3}}\)
\(\displaystyle{ 998 g - x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{25 \cdot 998}{100}NH _{3}}\)
\(\displaystyle{ M _{NH _{3} }=17 \frac{g}{mol}}\)
Z obliczeń wynika, że r-r jest \(\displaystyle{ 14,68 \frac{mol}{dm ^{3} }}\), czyli 14,68 molowy.
\(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm3}= \frac{14,68 \cdot V}{100cm ^{3} }}\)=
=\(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm ^{3} } \cdot 0,1dm ^{3}=14,68 \frac{mol}{dm ^{3} } \cdot V}\)
=\(\displaystyle{ 0,01 mol=14,68 \frac{mol}{dm ^{3}} \cdot V}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{0,01 mol}{14,68 \frac{mol}{dm ^{3} } }=0,68cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ C _{p}=25 \% / d=0,998 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} \cdot 0,998 \frac{g}{cm ^{3} } =998g}\)
Proporcja masy:
\(\displaystyle{ 100 g - 25 g NH _{3}}\)
\(\displaystyle{ 998 g - x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{25 \cdot 998}{100}NH _{3}}\)
\(\displaystyle{ M _{NH _{3} }=17 \frac{g}{mol}}\)
Z obliczeń wynika, że r-r jest \(\displaystyle{ 14,68 \frac{mol}{dm ^{3} }}\), czyli 14,68 molowy.
\(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm3}= \frac{14,68 \cdot V}{100cm ^{3} }}\)=
=\(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm ^{3} } \cdot 0,1dm ^{3}=14,68 \frac{mol}{dm ^{3} } \cdot V}\)
=\(\displaystyle{ 0,01 mol=14,68 \frac{mol}{dm ^{3}} \cdot V}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{0,01 mol}{14,68 \frac{mol}{dm ^{3} } }=0,68cm ^{3}}\)