Witajcie, odrazu powiem że moja wiedza z chemii jest zerowa dlatego szukam
pomocy w kolejnym zadaniem które muszę umieć na egzamin który planuję jakoś zaliczyć!
oblicz stopień dysocjacji HCOOH oraz \(\displaystyle{ [ H ^{+} ]}\) i \(\displaystyle{ [ OH ^{-} ]}\),pH o pOH...
gdzie \(\displaystyle{ K _{a}}\) wynosi \(\displaystyle{ 1,8 \cdot 10 ^{-4}}\)
a stężenie \(\displaystyle{ 0,125 \frac{mol}{dm ^{3}}}\)
1]czy stopień dysocjacji liczymy z wzoru \(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{\frac KC}}\) ?
Jeśli ktoś pomoże mi to zadanie zrozumieć będę ogromnie wdzięczna.
stopień dysocjacj ,pH ,pOH
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
stopień dysocjacj ,pH ,pOH
Ostatnio zmieniony 4 lut 2011, o 10:27 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .