oblicz mase w gramach tlenku węgla

klaudynka991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 24 razy

oblicz mase w gramach tlenku węgla

Post autor: klaudynka991 »

Witajcie, odrazu powiem że moja wiedza z chemii jest zerowa dlatego szukam
pomocy w kolejnym zadaniu które muszę umieć na egzamin który planuję jakoś zaliczyć!

zad:
oblicz mase w gramach tlenku wegla o objetości \(\displaystyle{ 55dm ^{3}}\) w warunkach normalnych.

Jeśli ktoś pomoże mi to zadanie zrozumieć będę ogromnie wdzięczna.
lukasz_jl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Janów Lubelski

oblicz mase w gramach tlenku węgla

Post autor: lukasz_jl »

no to tak:

masa C=12g
masa O=16g
Czyli masa jednego mola tlenku węgla CO wynosi 28g.
A jak wiadomo jeden mol to \(\displaystyle{ 22,4dm^{3}}\) w warunkach normalnych.

Czyli układamy proporcje:

\(\displaystyle{ 22,4 dm^{3} - 28g}\)
\(\displaystyle{ 55 dm^{3} - xg}\)

x=68,75g
ODPOWIEDZ