Witajcie, odrazu powiem że moja wiedza z chemii jest zerowa dlatego szukam
pomocy w kolejnym które muszę umieć na egzamin który planuję jakoś zaliczyć!
zad:
oblicz ile cząsteczek \(\displaystyle{ H_{2} SO _{4}}\) zawiera 95 g?
Jeśli ktoś pomoże mi to zadanie zrozumieć będę ogromnie wdzięczna.
oblicz ile cząsteczek ...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 21 sty 2011, o 02:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
oblicz ile cząsteczek ...
Wiemy, że masa molowa kwasu \(\displaystyle{ H _{2}SO _{4}}\) wynosi \(\displaystyle{ 2+32+64=98g}\).
W skład jednego mola związku chemicznego wchodzi zaś \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek.
Zadanie to rozwiązujemy z wykorzystaniem proporcji:
(1 mol, czyli ) \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ H _{2}SO_4}\)waży \(\displaystyle{ 98g}\)
\(\displaystyle{ x}\) cząsteczek \(\displaystyle{ H_2SO_4}\) waży 95g.
\(\displaystyle{ x= \frac{6,02 \cdot 10 ^{23} czast. \cdot 95g}{98g} =....czast.}\)
W skład jednego mola związku chemicznego wchodzi zaś \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek.
Zadanie to rozwiązujemy z wykorzystaniem proporcji:
(1 mol, czyli ) \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10 ^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ H _{2}SO_4}\)waży \(\displaystyle{ 98g}\)
\(\displaystyle{ x}\) cząsteczek \(\displaystyle{ H_2SO_4}\) waży 95g.
\(\displaystyle{ x= \frac{6,02 \cdot 10 ^{23} czast. \cdot 95g}{98g} =....czast.}\)