Witam. Mam problem z dwoma zadaniami dotyczących stechiometrii. jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna. Oto treści zadań:
1. Z 6 g mieszaniny wytrącono jony fosforanowe (V) w postaci \(\displaystyle{ Ca_3(PO_4)_2}\). Osad ten ważył \(\displaystyle{ 0,82g}\). Obliczyć zawartość procentową jonów fosforanowych w mieszaninie.
2. Ile gramów \(\displaystyle{ Na_2C_2O_4 \cdot 2H_2O}\) nalezy użyć w celu wytrącenia wapnia w postaci \(\displaystyle{ CaC_2O_4}\) z roztworu powstałego z roztworzenia \(\displaystyle{ 4,0 g}\) kredy zawierającej \(\displaystyle{ 25\% \ CaO}\).
Stechiometria wzorów chemicznych i mieszanin.
Stechiometria wzorów chemicznych i mieszanin.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, o 18:34 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
Stechiometria wzorów chemicznych i mieszanin.
"Tej mieszaniny" zawsze mam z tym problem o która im chodzi v.v wiec zakładam że ta ktora byla na samym początku....
wyliczamy mase molowa \(\displaystyle{ Ca_3(PO_4)_2}\) M=310
następnie tworzymy układ
\(\displaystyle{ 310Ca _{3}(PO _{4}) _{2} -190 PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ 0,82-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{190 \cdot 0,82}{310} =0,5g}\) w ten sposób wyliczamy ile w tym osadzie bylo naszych jonów fosforanowych
Teraz procentowo:
\(\displaystyle{ 100 \% - 6g}\)
\(\displaystyle{ y-0,5}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{100 \% \cdot0,5 }{6}=8,33 \%}\)
wyliczamy mase molowa \(\displaystyle{ Ca_3(PO_4)_2}\) M=310
następnie tworzymy układ
\(\displaystyle{ 310Ca _{3}(PO _{4}) _{2} -190 PO _{4}}\)
\(\displaystyle{ 0,82-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{190 \cdot 0,82}{310} =0,5g}\) w ten sposób wyliczamy ile w tym osadzie bylo naszych jonów fosforanowych
Teraz procentowo:
\(\displaystyle{ 100 \% - 6g}\)
\(\displaystyle{ y-0,5}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{100 \% \cdot0,5 }{6}=8,33 \%}\)