dobierz współczynniki i uzupełnij reakcję
a) \(\displaystyle{ Ag+ HNO_{3}= AgNO_{3} + NO + H_{2}0}\)
b) \(\displaystyle{ C_{2}H_{6}O + Cr_{2}O_{7}^{2-} + ... = C_{2}H_{4}O + Cr^{3+} + ...}\)
c) \(\displaystyle{ Mo^{3+} + Ce^{4+} + ... = MoC_{4}^{2-} + Ce^{3+} + ...}\)
dobieranie wspólczynników
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 27 mar 2009, o 20:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 28 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 sty 2011, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
dobieranie wspólczynników
Jeśli chcesz sie naprawde tego nauczyć to wybierz jeden przykład i pokaż jak sie za niego bierzesz to ci pomoge co robisz zle
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dobieranie wspólczynników
Zacznij od bilansu elektronowego. Zidentyfikuj pierwiastki które zmieniły stopień utlenienia (z jakiego na jaki?)agnieszka884 pisze:dobierz współczynniki i uzupełnij reakcję
Czy ostatnia reakcja na pewno tak wygląda?