Witajcie,
potrzebna jest mi pomoc w zadanku z Chemii.
Otóż mam uzupełnić tabelkę w, której mam podane stężenie kwasu octowego \(\displaystyle{ CH_{3}COOH}\) i zasady amonowej \(\displaystyle{ NH_{4}OH}\).
Stężenia wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ 1mol/dm^{3}}\) , \(\displaystyle{ 0,5mol/dm^{3}}\) i \(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\)
Stężenie \(\displaystyle{ CH_{3}COOH}\)...pH ....\(\displaystyle{ [CH_{3}COOH]}\)
\(\displaystyle{ 1mol/dm^{3}}\) 3,61 \(\displaystyle{ 1mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,5mol/dm^{3}}\) 3,62 \(\displaystyle{ 0,5mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\) 3,85 \(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\)
Stężenie
\(\displaystyle{ NH_{4}OH}\) ....pH ....\(\displaystyle{ [NH_{4}OH]}\)
\(\displaystyle{ 1mol/dm^{3}}\) 12,43 \(\displaystyle{ 1mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,5mol/dm^{3}}\) 12,31 \(\displaystyle{ 0,5mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\) 11,68 \(\displaystyle{ 0,1mol/dm^{3}}\)
Tak wyglądają wiadome w tej tabelce.
Mam obliczyć stałą i stopień dysocjacji oraz \(\displaystyle{ [H^{+}]}\) i \(\displaystyle{ [CH3COO]}\) pierwszym przykładzie oraz stałą i stopień dysocjacji oraz \(\displaystyle{ [H^{+}]}\) i \(\displaystyle{ [NH _{4}OH]}\) w drugim przykładzie.
Mniej mi nie chodzi o podanie rozwiązania a po prostu o łopatologiczne wytłumaczenie jak mam znaleźć n i N przy stopniu dysocjacji \(\displaystyle{ \alpha =n/N}\) , jak mam obliczyć stałą dysocjacji ( co podstawiam pod co ) we wzorze oraz \(\displaystyle{ [CH_{3}COO]}\) w pierwszym i \(\displaystyle{ [OH^{-}]}\) w drugim przykładzie ?
Jak sądzę, \(\displaystyle{ [H^{+}]}\) wyliczam ze wzoru \(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\) czyli \(\displaystyle{ 10^{-pH}}\) , prawda?
Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2010, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, o 16:56 przez Klakson2010, łącznie zmieniany 1 raz.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach
1. Stała dysocjacji kwasu i wody amoniakalnej jest w tablicach i jak sama nazwa wskazuje jest stała (w bardzo szerokim zakresie) - zwykle pod postacia \(\displaystyle{ pK_a , pK_b}\)
2. Stopień dysocjacji nie musi byc liczony na molach. Może być na stężeniach molowych (podziel licznik i mianownik przez objętość roztworu)
3. Stała możesz wyliczyć podstawiając dane do wzoru na stałą. zapewne chodzi o wyliczenie trzech wartości dla trzech pomiarów i zobaczenie że wychodzi to samo
4. Twe podejrzenia na temat stężenia jonów sa słuszne
2. Stopień dysocjacji nie musi byc liczony na molach. Może być na stężeniach molowych (podziel licznik i mianownik przez objętość roztworu)
3. Stała możesz wyliczyć podstawiając dane do wzoru na stałą. zapewne chodzi o wyliczenie trzech wartości dla trzech pomiarów i zobaczenie że wychodzi to samo
4. Twe podejrzenia na temat stężenia jonów sa słuszne
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 8 gru 2010, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach
Inkwizytor pisze:1. Stała dysocjacji kwasu i wody amoniakalnej jest w tablicach i jak sama nazwa wskazuje jest stała (w bardzo szerokim zakresie) - zwykle pod postacia \(\displaystyle{ pK_a , pK_b}\)
2. Stopień dysocjacji nie musi byc liczony na molach. Może być na stężeniach molowych (podziel licznik i mianownik przez objętość roztworu)
3. Stała możesz wyliczyć podstawiając dane do wzoru na stałą. zapewne chodzi o wyliczenie trzech wartości dla trzech pomiarów i zobaczenie że wychodzi to samo
4. Twe podejrzenia na temat stężenia jonów sa słuszne
1.Już znalazłem te tablice, fakt, ciekawe, zawsze to coś mi pomoże.
Tylko dlaczego dane dotyczące pH różnią się od tych, które mam w tabeli.
4.To w takim wypadku się cieszę, że choć to mam dobrze
Jony [H^{+}] już wyliczyłem wyliczyłem.
Przepraszam; w zdaniu
popełniłem błąd i chodziło mi o [H^{+}] i [OH^{-}]Mam obliczyć stałą i stopień dysocjacji oraz [H^{+}] i [CH3COO] pierwszym przykładzie oraz stałą i stopień dysocjacji oraz [H^{+}] i [NH _{4}OH] w drugim przykładzie.
3. Tylko, chodzi o to, że ja zupełnie nie wiem skąd to \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ N}\) do podstawienia we wzorze mam wziąć.
Skąd te liczby mam wziąć, tzn. gdzie one są? Znaczy się nie rozumiem z czego podstawić te liczby.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stała i stopień dysocjacji i OH^{-} w roztworach
Nie wiem...fantazja autora??Tylko dlaczego dane dotyczące pH różnią się od tych, które mam w tabeli.
Jedna z definicji stopnia dysocjacji głosi iż jest to stosunek liczby zdysocjowanych cząsteczek substancji rozpuszczonej do wszystkich cząsteczek substancji wprowadzonych do roztworu. Ale jak podzielimy przez liczbę Avogadra licznik i mianownik to pojawią nam się liczby moli (n,N). a jak podzilimy przez objetość to pojawią się stężenia molowe. A te właśnie masz dane3. Tylko, chodzi o to, że ja zupełnie nie wiem skąd to i do podstawienia we wzorze mam wziąć.
Skąd te liczby mam wziąć, tzn. gdzie one są? Znaczy się nie rozumiem z czego podstawić te liczby.
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[H^+]}{c} \cdot 100%}\)
oczywiście jak chcemy postac ułamkową to nie mnożymy przez 100%
Domyśliłem sięPrzepraszam; w zdaniu [...] popełniłem błąd i chodziło mi o [H^{+}] i [OH^{-}]