Czy mógłby ktoś rozwiązać te dwa zadania bo niezbyt rozumiem ten temat.
1. Oblicz masę H2SO4 zawartego w 400g 98% kwasu.
2.Oblicz stężenie procentowe substancji otrzymanej przez rozpuszczenie 80g NaOH w 150g wody.
Z góry dziękuję.
Stężenia procentowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żagań
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Stężenia procentowe.
Albo układasz proporcję, albo liczysz ze wzorów:
\(\displaystyle{ C _{p} = \frac{m _{s} }{m _{r} } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m _{s} = \frac{C _{p} \cdot m _{r} }{100 \% }}\)
\(\displaystyle{ C _{p} = \frac{m _{s} }{m _{r} } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m _{s} = \frac{C _{p} \cdot m _{r} }{100 \% }}\)