Znając masę molową odgadnij kwas

leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 16 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: leonek74 »

Masa molowa \(\displaystyle{ M=325,75 \frac{g}{mol}}\). Kwas jest dwu protonowy. Ofkors ta masa molowa jest "pi razy oko", bo obliczałem z miareczkowania.
Ciało stałe, białe kryształki, rozpuszczalny w wodzie w temp. 20 stopni. Jaki to może być kwas?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: Inkwizytor »

A możesz powiedzieć w jaki sposób miareczkowłes nic nie wiedząc o kwasie i ustaliłeś że jest dwuprotonowy oraz ustaliłeś jego masę molową?
Na pewno co nieco jeszcze wiesz.
leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 16 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: leonek74 »

Te kryształki rozpuściłem w wodzie. Wiem, że jest dwu protonowy od wykładowcy. Miareczkowałem 0,1 M roztworem NaOH w obecności fenoloftaleiny.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: Inkwizytor »

leonek74 pisze:Te kryształki rozpuściłem w wodzie. Wiem, że jest dwu protonowy od wykładowcy. Miareczkowałem 0,1 M roztworem NaOH w obecności fenoloftaleiny.
OK - dwuprotonowość od ćwiczeniowca. Dobra.
Następnie miareczkowałeś. Skończyłeś w PK miareczkowania. Spisałeś objętość roztworu NaOH. Znasz stężenie molowe. czyli obliczysz liczbę moli NaOH zużytą do miareczkowania.
Obliczasz liczbę moli kwasu z równania reakcji (kwas dwuprotonowy \(\displaystyle{ H_2R + NaOH \rightarrow}\))
Na pewno na początku ważyłeś kryształki kwasu
Podzieliłeś masę zważona na początku przez liczbę moli kwasu i otrzymałeś masę molową.

Możesz przedstawić swoje obliczenia?
Ile miareczkowań wykonałeś?
leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 16 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: leonek74 »

OK, juz napiszę wszystko. Nie wiem ile mi to zajmie, wiec będę edytował tego posta ( to tak jakbyś poszedł spać, ja siedzę do 1.00).

3 miareczkowania, z biurety zeszło średnio 12,1 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) roztworu NaOH o stężeniu 0,12 \(\displaystyle{ \frac{mol}{dm ^{3} }}\), pobrałem od prowadzącego 0,473 g tego nieznanego kwasu i rozpuściłem go w 100 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) wody destylowanej, do trzech kolb Erlenmayera dałem po 20 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\)tego r-ru, każdą kolbę miareczkowałem, oczywiście w każdej z kolb było około 3 krople fenoloftaleiny (jako wskaźnik)
0,12 moli NaOH - 1 dm3
x moli - 0,00121 dm3
x = 0,001452 mola NaOH

Obliczam Cm kwasu:
0,02 dm3 - 0,001452 mola
1000 cm3 - x
x = 0,0726 mola \(\displaystyle{ \leftarrow}\) to jest Cm kwasu
bo liczba moli ługu = liczba moli kwasu
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M} \rightarrow M= \frac{m}{n} = \frac{0,473}{0,001452} = 325,75 \frac{g}{mol}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Znając masę molową odgadnij kwas

Post autor: Inkwizytor »

Masakra rachunkowa :-O

1. Błąd w przeliczeniu objętości NaOH
Jeśli juz liczysz z proporcji :-/// to przechodź na \(\displaystyle{ cm^3}\)

2. Objętość kwasu ma o tyle znaczenie że trzeba przeliczyć z \(\displaystyle{ 20cm^3}\) na \(\displaystyle{ 100cm^3}\) ALE TO SIE ROBI NA KOŃCU i nie liczymy w ten sposób liczby moli kwasu

3. Gdy prawidłowo obliczysz liczbę moli wodorotlenku, to liczbę moli kwasu wyliczasz na podstawie równania reakcji zobojętniania.

Masa molowa mi wyszła 130,3g/mol
(Obstawiłbym kwas szczawiowy - tyle że mam zgryz bo zwykle jest w postaci dwuwodnej a brak tej informacji uniemozliwi dojście do tego ---> to tylko ślepy strzał)
ODPOWIEDZ